Mennyei mákos csiga leveles tésztából: mutatós desszert kevés munkával

mákoscsiga2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerű, kezdők is elkészíthetik, ráadásul gyors, utolsó pillanatos édességnek is tökéletes. Alig van vele munka, és mindenki szeretni fogja.

Ha szereted a fahéjas és a kakaós csigát, próbáld ki mákkal töltve is, a klasszikus töltelék mindenféle tésztát megkoronáz. Hogy ne kelljen a kelesztéssel, dagasztással bíbelődni, alább egy leveles tésztás változatot olvashatsz. 

A töltelék elkészítése is gyerekjáték, a mákot csak össze kell főzni vajjal és cukorral, esetleg egy kevés tejjel. A reszelt citromhéjat sem érdemes kihagyni, picit frissebb lesz tőle az összhatás.

Ha több időd/energiád van, készíthetsz kelt tésztát is, ehhez itt találsz egy kis segítséget.

Mákos csiga leveles tésztából

mákoscsiga

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 250 g leveles tészta (élesztős)
  • 80 g cukor
  • 30 g vaj
  • 1 db biocitrom
  • 100 g mák
  • opcionális tej
  • 1 db tojás (a kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A cukrot és a vajat tegyük egy kis lábasba, olvasszuk meg őket. Ha elolvadtak, keverjük bele a mákot és a citrom héját, főzzük pár percig. Ha túl száraznak érezzük, mehet hozzá egy kevés tej is. Hagyjuk teljesen kihűlni a tölteléket.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra. Kenjük szét rajta a tölteléket, a széleken hagyjunk ki kb. 2 centi helyet. Tekerjük fel a hosszabb oldalától kezdve, majd vágjunk belőle 8-10 szeletet.

Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le őket a felvert tojással.

Toljuk őket a sütőbe 18-22 percre, mikor aranybarna az aljuk, készen vannak.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük