Pihe-puha házi lekváros bukta: tartalmas leves után ebédre is tökéletes
A foszlós kelt tésztából készült lekváros bukta békebeli főfogásként is megállja a helyét.
A házi készítésű péksüteménynek nincsen párja, sokkal finomabb, mint a boltban vásárolt. A kelt tésztás finomságot változatos töltelékekkel lehet elkészíteni, a hagyományos túrós, lekváros és kakaós verzióknál érdemes csavarni egyet a recepten. Én most a túrót dobtam fel, összekockázott őszibarackkal színesítettem, de más gyümölccsel is érdemes kipróbálni.
A túrós csiga remek választás valamilyen tartalmas leves után, de reggelire is tökéletes, és még az uzsonnásdobozban is helyet szánhatsz a péksüteménynek.
Tészta:
Az élesztőt a cukorral együtt keverjük el a tejben, és hagyjuk állni 8 percig.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, olvasztott vajat és az élesztős tejet, dagasszunk belőle tésztát. A tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
Töltelék:
A barackot kockázzuk fel.
A túrót a tejföllel, cukrokkal és az összekockázott barackkal keverjük össze.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk fél centiméter vastagságúra.
A kinyújtott tésztára kenjük rá a tölteléket, majd a hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel, vágjunk belőle 2 ujjnyi vastag csigákat.
A csigákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, utána kenjük le felvert tojással, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Ha szeretnénk, porcukorral meghintve kínálhatjuk a péksüteményt.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors