Foszlós barackos-túrós csiga: a házi péksütinek nincsen párja

tcscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hihetetlenül puha tésztájú péksüteményt a töltelék teszi fenségessé. A túrós krémbe gyümölcs is kerül, ettől lesz ellenállhatatlan.

A házi készítésű péksüteménynek nincsen párja, sokkal finomabb, mint a boltban vásárolt. A kelt tésztás finomságot változatos töltelékekkel lehet elkészíteni, a hagyományos túrós, lekváros és kakaós verzióknál érdemes csavarni egyet a recepten. Én most a túrót dobtam fel, összekockázott őszibarackkal színesítettem, de más gyümölccsel is érdemes kipróbálni.

A túrós csiga remek választás valamilyen tartalmas leves után, de reggelire is tökéletes, és még az uzsonnásdobozban is helyet szánhatsz a péksüteménynek.

Barackos-túrós csiga

tcsct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 1 csomag porélesztő
  • 2.5 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 10 dkg vaj

Töltelék:

  • 450 g őszibarackkonzerv
  • 30 dkg túró
  • 10 dkg tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • kevés liszt a tészta alá
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • porcukor a szóráshoz (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

Az élesztőt a cukorral együtt keverjük el a tejben, és hagyjuk állni 8 percig.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, olvasztott vajat és az élesztős tejet, dagasszunk belőle tésztát. A tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

Töltelék:

A barackot kockázzuk fel.

A túrót a tejföllel, cukrokkal és az összekockázott barackkal keverjük össze.

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk fél centiméter vastagságúra.

A kinyújtott tésztára kenjük rá a tölteléket, majd a hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel, vágjunk belőle 2 ujjnyi vastag csigákat.

A csigákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, utána kenjük le felvert tojással, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre.

Ha szeretnénk, porcukorral meghintve kínálhatjuk a péksüteményt.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük