
Foszlós barackos-túrós csiga: a házi péksütinek nincsen párja

A hihetetlenül puha tésztájú péksüteményt a töltelék teszi fenségessé. A túrós krémbe gyümölcs is kerül, ettől lesz ellenállhatatlan.
A házi készítésű péksüteménynek nincsen párja, sokkal finomabb, mint a boltban vásárolt. A kelt tésztás finomságot változatos töltelékekkel lehet elkészíteni, a hagyományos túrós, lekváros és kakaós verzióknál érdemes csavarni egyet a recepten. Én most a túrót dobtam fel, összekockázott őszibarackkal színesítettem, de más gyümölccsel is érdemes kipróbálni.
A túrós csiga remek választás valamilyen tartalmas leves után, de reggelire is tökéletes, és még az uzsonnásdobozban is helyet szánhatsz a péksüteménynek.
Barackos-túrós csiga

Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 1 csomag porélesztő
- 2.5 dl langyos tej
- 1 evőkanál cukor
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
Töltelék:
- 450 g őszibarackkonzerv
- 30 dkg túró
- 10 dkg tejföl
- 10 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- kevés liszt a tészta alá
- 1 darab tojás a kenéshez
- porcukor a szóráshoz (opcionális)
Elkészítés:
Tészta:
Az élesztőt a cukorral együtt keverjük el a tejben, és hagyjuk állni 8 percig.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, olvasztott vajat és az élesztős tejet, dagasszunk belőle tésztát. A tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
Töltelék:
A barackot kockázzuk fel.
A túrót a tejföllel, cukrokkal és az összekockázott barackkal keverjük össze.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk fél centiméter vastagságúra.
A kinyújtott tésztára kenjük rá a tölteléket, majd a hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel, vágjunk belőle 2 ujjnyi vastag csigákat.
A csigákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, utána kenjük le felvert tojással, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Ha szeretnénk, porcukorral meghintve kínálhatjuk a péksüteményt.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!