
Omlós mákos morzsasütemény: túró van a puha tésztában

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
Utánozhatatlan német süteményrecept, amit a túró- és a mákrajongók is örömmel készítenek és fogyasztanak majd el.
Ez a sütemény valójában egy német desszert, a neve "mohnkuchen". Az alapja egy túróval - a németek "quark"-ja picit krémesebb, mint a miénk - gyúrt puha tészta, amire tejjel és búzadarával összefőzött mákkrém, végül morzsa kerül.
Bár már találkoztam vele itthon is, sajnos elképesztően száraz volt, meg sem közelítette az eredetit, ezért mindenképpen érdemes házilag elkészíteni. A túró nem annyira ízben, inkább állagban dominál, de semmiképp nem érdemes kihagyni belőle. A töltelék szaftos a búzadarás, tejes krémtől, amellyel tökéletes kontrasztot képez a picit ropogós, aranybarnára sült morzsa.
Mákos morzsasütemény

Hozzávalók 18 szelethez
Tészta:
- 150 gramm túró (krémesebb)
- 75 gramm cukor
- 300 gramm liszt
- 6 evőkanál tej
- 6 evőkanál olaj
- 3 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
Töltelék:
- 500 milliliter tej
- 40 gramm vaj
- 60 gramm búzadara
- 1 csomag vaníliás cukor
- 225 gramm darált mák
- 7 evőkanál cukor
- 2 darab tojás
- 1 csipet fahéj
Morzsa:
- 200 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 100 gramm cukor
Elkészítés:
A morzsával kezdjük: a vajat, a cukrot és a lisztet dolgozzuk össze, az a jó, ha picit morzsás állagú, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.
Következhet a süti alapja: gyúrjuk össze az összes hozzávalót, a lisztet apránként adagoljuk, majd gyúrjunk belőle puha tésztát.
Vajazzunk ki egy 23x33 cm-es tepsit vagy jénait, majd nyomkodjuk bele a puha a tésztát úgy, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen.
Következhet a töltelék: egy kis lábasban melegítsük össze a tejet és a vajat, mikor forr, adjuk hozzá a búzadarát, a cukrot, vaníliás cukrot, majd melegítsük tovább. Ha újra elkezd forrni, kevergetve főzzük pár percig, majd húzzuk le a tűzről, tegyük félre 5 percre.
Ha picit hűlt, adjuk hozzá a mákot, a fahéjat és folyamatosan kevergetve a tojásokat is. Öntsük a tölteléket az előkészíett tésztára.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Most következhet a morzsa: vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd az ujjainkkal próbáljuk minél apróbbra morzsolni, végül szórjuk rá a mákos töltelék tetejére.
Tegyük a sütit a sütőbe, kb. 25-30 percig süssük, míg a teteje barnulni nem kezd.
Fotó: Getty Images