Így készül az édes angol pogácsa, a scone: vajjal és lekvárral tálalják
Az angol pogácsa, vagyis a scone ízében nem, csak alakjában emlékeztet a magyar rokonára: inkább enyhén édeskés, és nagyon jól megy hozzá a vaj és a dzsem.
Az angol pogácsa a nevével ellentétben nem hasonlít a mi pogácsánkra, eleve élesztő és kelesztés nélkül készül. A scone-t a sok vaj teszi omlóssá, sőt sokszor tejszínt is gyúrnak a tésztájába, ahogy az alábbi málnásba is.
A scone-t akár reggelire is eheted, édes vagy sós változatban is megsütheted, nagyon finom lekvárral, de akár csak magában is, kávéval vagy teával. Egyébként az angolok hagyományosan az ötórai teához fogyasztják.
Ha kicsit egészségesebb, rostdúsabb változatot szeretnél készíteni, akkor a tésztába gyúrj zabpelyhet. Ha pedig idényre szeretnéd szabni, akkor jöhet bele a málna, de bármilyen bogyós gyümölccsel, így szederrel is tökéletes lesz.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A tejszínt tegyük be a mélyhűtőbe 15 percre.
A vajat tegyük egy üvegtálba, és olvasszuk fel a mikróban. Tegyük félre kicsit hűlni.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a citrom héját és a sót.
A tejszínt vegyük ki a mélyhűtőből és keverjük össze a felolvasztott vajjal. Érdemes villával keverni, hogy ne legyen buborékos. A vajas keveréket forgassuk hozzá a lisztes keverékhez. Addig keverjük, amíg a tészta el nem válik az edény szélétől, de vigyázzunk, hogy ne keverjük túl.
A málnákat óvatosan felezzük el, és szórjuk meg vele a tésztát. Óvatosan forgassuk bele, hogy szépen elvegyüljön a tésztában.
Egy nagyobb kanállal vegyünk ki adagokat és óvatosan helyezzük a sütőpapírra. Figyeljünk rá, hogy minden adagba jusson gyümölcs. Ügyeljünk, hogy a kis labdák között legyen 4 centiméter távolság.
Tegyük a tepsiket legalább 15 percre a hűtőbe pihenni, de nyugodtan maradhat akár egy órát is bent.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Süssük a pogácsákat 18-22 percig, majd tegyük egy rácsra pihenni.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu