Málnás clafoutis - magyarul tejpite, és öt perc munkával kész a süti
Az eredeti clafoutis receptje - ne lepődj meg, ha azt hitted, ezt te találtad ki, annyira kézenfekvő
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Gyerekkoromban mindig akkor kaptunk tejpitét, amikor apukámnak nem volt kedve egyenként kisütni a rengeteg palacsintát. Gondolt egyet, kevert a tésztához még egy kis lisztet, belezuttyintotta a tepsibe, és fél óra múlva kész is volt a süti.
Jut eszembe, süti. Amikor a gyerekeim kicsik voltak, nagy rajongói voltak Eperkének (eredetileg Strawberry Shortcake, recept majd szezonban jön). Az édességvilágban élő kislány mindig lelkesen csaholó kiskutyáját pedig Sütinek hívták. Egyszer véletlenül eredeti nyelven kezdtük el nézni az egyik epizódot, akkor tudtam meg, hogy Süti kutya neve eredetileg Clafoutis (klafuti). Rögtön utána is néztem, hogy mi lehet az a clafoutis, és mondanom sem kell, mennyire megdöbbentem, amikor kiderült, hogy nem más, mint apám lusta palacsintája.
Eredetileg persze komoly megkötések vannak: csak a magozatlan fekete cseresznyéből készült pitét lehet clafoutis-nak nevezni. Én ezzel persze, személy szerint maximálisan egyetértek, szerintem is plusz bukét az a sütinek, ha benne hagyjuk a gyümölcs magját, de ezt már megírtam korábban, itt.
Most akkor várjunk egy évet? Dehogy!
De hát, mivel a fekete cseresznye szezonja már elmúlt, málna viszont még kapható, sőt, nekem fagyasztva is pont olyan jó, szerintem simán lehet málnás clafoutis-t sütni mostanában. Legfeljebb nem clafoutis-nak nevezzük, hanem tejpitének. Természetesen bármilyen más, szaftos gyümölccsel is finom, csakúgy, mint a crumble, csak ezzel még a kezünket sem kell összemaszatolni.
Málnás clafoutis
Hozzávalók 4 adaghoz
- 125 gramm liszt
- 100 gramm cukor
- 3 darab tojás
- 1 csipet só
- 3 deciliter tej
- 1 evőkanál vaj
- 50 dekagramm málna
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, ráütjük a tojásokat, majd habverővel elkezdjük kevergetni. Közben folyamatosan csorgatjuk hozzá a tejet. Szép, homogén, a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát kell kapnunk a végére.
Ráöntjük a málnára, és betoljuk a tálat a sütőbe. 30-40 percig sütjük. Melegen és hidegen is nagyon finom.
Fotó: Shutterstock