Szaftos és puha diós-málnás morzsasüti – Nincs vele nagy macera
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Lassan itt a nyár, és vele együtt érkezik az egyik kedvenc gyümölcsöm, a málna is.
Nem túlzás, ha azt állítom, a málna az egyik kedvenc gyümölcsöm. A görögdinnyével együtt a nyarat jelenti nekem. Málnából minden finom, a szörp, a lekvár és természetesen a sütemény is. Olyan édességet érdemes belőle készíteni, amiben tökéletesen tud érvényesülni az íze.
Ez a morzsasüti pont ilyen, az alján egy réteg tésztával, a tetején tojáshabbal és egy kevés tésztával, közötte pedig szaftos málnával és dióval. Szerintem abbahagyhatatlan.
Málnás morzsasüti
Hozzávalók 8 adaghoz
- 3 darab tojás
- 170 gramm vaj
- 150 gramm cukor
- 1.5 teáskanál vaníliakivonat
- 300 gramm liszt
- 0.5 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
- 1 doboz málna
- opcionális málnadzsem
- 100 gramm dió
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Egy tepsit vajazzunk ki, vagy béleljünk ki sütőpapírral. A diót vágjuk tetszőleges méretű darabokra.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéből elektromos habverővel verjünk kemény habot, majd tegyük félre.
A vajat és a cukrot verjük habosra. Adjuk hozzá a vaníliát és a tojássárgáját, keverjük alaposan 3-4 percen át, amíg a térfogata megnő. Adjuk hozzá a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Fakanállal vagy a kezünkkel óvatosan dolgozzuk össze. Öntsük bele a nagy részét a tepsibe, szépen egyengessük el. Egy kevés tésztát tegyünk félre, abból morzsolunk majd a süti tetejére is.
Tegyünk a tésztára málnát, ha szeretnénk, előtte megkenhetjük málnalekvárral is, szórjuk meg a dió nagy részével, majd morzsoljuk rá a maradék tésztát. A tetején óvatosan egyengessük el a tojásfehérjét. Ezután még szórjuk meg dióval.
Süssük 30 percig, közben figyeljük, nehogy túlsüljön a teteje. Akkor jó a sütemény, ha aranybarna színt kap.
Fotó: Getty Images