Pillekönnyű meggyes egyensúlysüti: nem lehet elrontani ezt a receptet
A békebeli egyensúlysüti tésztája rendkívül jól variálható. Az édes desszertbe a savanykás meggy tökéletes.
Lehet sós, lehet édes, a pite sokoldalú finomság, melyet minden évszakban meg lehet sütni, szezonális töltelékkel izgalmassá tenni. Ha már tombol a hőség, akkor a nyár kedvenc gyümölcseivel próbáld ki, ilyenkor a legnépszerűbb a cseresznyés és a meggyes, de mixelve elkészítheted a tölteléket. Akár egészen különleges ízkombinációkat hozhatsz össze, például a cseresznye vagy a meggy mellé szilvát vagy málnát is keverhetsz.
Persze nem csak a gyümölcsöket párosíthatod, hogy különleges zamatú töltelék kerüljön a tésztára, dobd fel rummal, fahéjjal, dióval vagy pudingporral. A megsült pite mutatós és az illata is varázslatos, legszívesebben azonnal belekóstolna az ember, mégis muszáj türelemmel lenni. Hogy szép szeletet vágj fel, várd meg, míg langyosra hűl a tészta, a töltelék szilárdabb lesz. A pite már így is csodálatos, de még élvezetesebbé teheted vaníliafagyival vagy tejszínhabbal.
Tészta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a sóval és a cukorral, utána adjuk hozzá a hideg vajat, dolgozzuk morzsás állagúra.
A tojást válasszuk szét. A fehérje majd a tészta tetejére megy.
A sárgájához keverjük hozzá a hideg vizet, utána adjuk a tésztához, és gyors mozdulatokkal kezdjük el egyneművé dolgozni. Ha túl nehezen áll össze a tészta, még néhány evőkanál hideg vizet adjunk hozzá.
A tésztacipót csomagoljuk folpackba, és helyezzük hűtőbe 30 percre.
Töltelék:
A megmosott, kimagozott meggyet forgassuk egybe a zsemlemorzsával, cukorral és vaníliás pudinggal.
A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, osszuk két egyforma részre.
Először az egyiket nyújtsuk ki a piteformánk méretére (25 cm), nem baj, ha túllóg rajta a tészta. A formát kenjük ki vajjal, majd a tésztát helyezzük bele, szurkáljuk meg villával, utána kanalazzuk rá a tölteléket.
A másik tésztát is nyújtsuk ki, vágjunk belőle csíkokat, majd rácsozva tegyük a töltelékre.
A maradék tojásfehérjéhez keverjünk tejet, majd kenjük le vele a tésztát, ha szeretnénk, szórjunk rá cukrot.
A pitét toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-30 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu