Puha piskóta mandarinnal a tésztájában – Gluténmentesen is megsütheted a téli édességet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy egyszerű piskótát is szezonálissá és még puhábbá tehetsz, elég, ha lédús gyümölcsöt keversz a tésztájába.
A narancs mellett a mandarinról sem szabad elfeledkezni, amelyet szintén érdemes az étrendedbe beiktatni nemcsak az élvezet miatt, hanem vitaminpótlásként is. A mandarinnak rövidebb a szezonja, és kevesebb ideig tarthatod el, de ha mégsem eszed meg mind, akkor süthetsz belőle süteményt. A legegyszerűbb, ha piskótát készítesz, amelynek a tésztájába kerül a gyümölcs, amelytől még puhább, még szaftosabb lesz.
A piskótát megsütheted teljesen gluténmentesen is, a mandulaliszt és a mandarin nagyon jól illenek egymáshoz. Ehhez a változathoz itt találsz receptet. Ha pedig a narancsos édességeket szereted jobban, ezt az igazán gyümölcsös és elegáns narancsos palacsintát mindenképpen készítsd el.
Mandarinos piskóta
Hozzávalók 6 adaghoz
- 6 darab mandarin vagy klementin
- 6 darab tojás
- 225 gramm cukor
- 150 gramm mandulaliszt
- 100 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
A mandarinokat mossuk meg. 2 darabot tegyünk félre a díszítéshez, a többit tegyük egy lábasba egészben, héjastól, öntsük fel hideg vízzel, várjuk meg, míg felforr, és a fedőt félig rátéve, alacsony lángon főzzük 2 órát. Szűrjük le, a főzővizét tegyük félre, és amikor a gyümölcs kihűlt, vágjuk félbe, vegyük ki a magokat, majd turmixoljuk le.
A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat keverjük habosra a cukorral, a fehérjét verjük kemény habbá. A tojássárgájához forgassuk hozzá a mandulalisztet, a lisztet, a sütőport, az összeturmixolt mandarint, a végén a felvert tojáshabot. A maradék mandarint hámozzuk meg, és szedjük gerezdekre.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy 20 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát vajazzunk ki, vagy béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük a masszát a sütőformába, óvatosan helyezzük rá a mandaringerezdeket, toljuk a sütőbe, és süssük 40 percig, tűpróbáig. Ha kicsit kihűlt, szeletelhetjük.
Fotó: Getty Images