Egyszerre légies és harapnivaló mandulás császármorzsa - A két irányzat közti középút

Nyomtatás
mandulas csaszarmorzsa cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sokan csak a darásra, még többen a palacsintatésztás változatra esküsznek, mi pedig most megtaláltuk a kettő közti középutat.

Császármorzsa tekintetében komoly véleményellentétek vannak életben hazánkban. Míg külföldön ebben a műfajban leginkább a palacsintatésztás változat ismert, itthon sokkal gyakoribb a gyerekkorunkat végigkísérő darás változat. Ez utóbbit menzás rémálomként szokás emlegetni, de ezt kivételesen én nem gondolom ennyire egyértelműnek.

A darás császármorszát is lehet jól meg lehet rosszul készíteni, ha sok vajjal, gondos odafigyeléssel és nem kiszárítva sütjük, a darás morzsa is egy nagyon jó desszert lehet, csak teljesen más, mint a palacsintatésztás verzió. Olyannyira más, hogy nem is szabadna őket egy kalap alá venni vagy ugyanúgy elnevezni. 

Tökéletes fúzió

Mivel mi mindkét receptet nagyon szeretjük, most elkészítettem a két irányzat fúzióját. A recept a lisztes alaparányokból indul ki, csak a liszt harmadát darált mandulára cseréltem benne. Sokan sütőben készítik, én serpenyőben pirítottam, így könnyebb kontrollálni az állagot és megvédeni a kiszáradástól.

Mi vasárnapi reggelire ettük, de desszertnek is valószínűleg ugyanilyen csodás lett volna.

Mandulás császármorzsa

mandulas csaszarmorzsa  ajanlo

Hozzávalók 4 személyre

A császármorzsához

  • 200 gramm liszt
  • 100 gramm darált mandula
  • 8 darab tojás
  • 4.5 deciliter tej
  • 1 csipet
  • 70 gramm vaj (körülbelül)

A tálaláshoz

  • porcukor
  • baracklekvár
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat enyhén felverjük, hozzáadjuk a tejet, majd a lisztet, a darált mandulát és a sót.

A serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és beleöntjük a masszát. Megvárjuk, míg az alja teljesen megsül, majd egy nagy falapáttal feldaraboljuk, és a darabokat megfordítjuk. A másik oldalukat is megpirítjuk, vigyázva, nehogy kiszáradjanak belül: akkor jó, ha kívül kissé pirult, de belül lágy marad.

Forrón, baracklekvárral és porcukorral tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon