Omlós, mandulás-epres linzer: eteti magát, olyan finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az omlós tésztából készült aprósütemény mindig nyerő választás, érdemes minél nagyobb adagban készíteni, légmentesen zárható dobozban napokig eláll.
Mint minden tésztának, az omlósnak is megvannak az aranyszabályai, mire kell figyelni, hogy tökéletes sütemény kerüljön ki a sütőből. Az egyik legfontosabb, hogy a lisztet és a cukrot mindig érdemes átszitálni. A vaj a recepttől függően lehet hideg vagy szobahőmérsékletű, de semmiképpen sem olvadt, ezért gyorsan kell a tésztával dolgozni. Az sem árt, ha a kezed is hideg, érdemes hideg folyó víz alá tartani gyúrás előtt, mert úgy még gyorsabban és hatékonyabban tudod majd a vajat a liszthez morzsolni.
A linzerek világa nagyon változatos, a tészta bármilyen édes vagy sós töltelékkel készülhet. Mivel ez a süti amellett, hogy finom, nagyon látványos is, érdemes cuki, vidám kiszúrókkal készíteni, amelyektől mosolyra húzódik az ember szája, a kóstolás után pedig még nagyobb lesz az a vigyor.
Mandulás-epres linzer
Hozzávalók 20 darabhoz
- 25 dekagramm liszt
- 16 dekagramm vaj
- 12 dekagramm porcukor
- 2 darab tojássárgája
- 6 evőkanál darált mandula
- eperlekvár a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk egybe a porcukorral, darált mandulával, majd a felkockázott vajat is morzsoljuk el a tésztában. Végül a tojássárgájával gyúrjuk tésztává.
Az elkészült tésztacipót csomagoljuk folpacka, tegyük a hűtőbe pihenni 30 percre.
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd párosával szúrjuk ki linzerkiszúróval.
A kiszúrt tésztákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd 180 fokon 8-12 perc alatt süssük aranybarnára őket.
Miután a tészta kihűlt, kezdjük a betöltést: az egyik érmét kenjük meg eperlekvárral, utána helyezzük rá a tetejét. Tegyük a kész linzereket tálcára, a folyamatot addig ismételjük, míg az összes párt betöltöttük.
Fotó: Getty Images