Mandulás keksz kínai recept alapján: nagyon vajas a teasütemény
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Békebeli almás béles: sok gyümölccsel, fahéjjal az igazi
Jól kenhető baconös tojáskrém: ropogós kenyérre kenve mennyei
Diós, lekváros kevert süti: tojás nélkül készül
Ropogós mandulakéregben sült csirke: belül vajpuha és omlós a hús
Itt a körteszezon! Nemcsak finom, de még a szívednek is jót tesz
Ha szereted a vajas süteményeket, ezt a kekszet imádni fogod, omlós és nagyon puha a mandulás tészta.
A vajas keksznek nincs párja a világon, minél vajasabb, annál finomabb. Rengetegféle dologgal lehet ízesíteni az alapot, nagy kedvenc például a citromos vajas keksz vagy a klasszikus amerikai csokis keksz, amelynek szintén vajas a tésztája.
Az alábbi mandulás keksz kínai receptúra alapján készült, még a vajas kekszek között is kiemelkedő a vajtartalma. Rengeteg mandula is van venne, egy része liszt formájában, a másik része szeletelve, utóbbival díszítik a sütik tetejét.
A kekszet pofonegyszerű elkészíteni, viszont rá kell szánni egy kis időt, ugyanis a tésztának pihennie kell a hűtőben a formázás előtt.
Mandulás keksz
Hozzávalók 36 darabhoz
- 130 gramm mandulaliszt
- 225 gramm vaj
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál mandulakivonat
- 240 gramm liszt
- 200 gramm cukor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- szeletelt mandula
Elkészítés:
A mandulalisztet kevejük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat. Robotgéppel dolgozzuk őket össze, morzsás, darabos lesz a végeredmény.
Adjuk hozzá a tojást, illetve a mandulakivonatot. Ezekkel is dolgozzuk alaposan össze.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a szódabikarbónát. Apránként adjuk a lisztes keveréket is a vajashoz, mindig alaposan keverjük el robotgép segítségével, mielőtt a következőt hozzáadnánk. A masszából gyúrjunk egy gombócot, csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 2 órára.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A tésztából formázzunk kb. 2,5-3 centi széles golyókat, tegyük őket a sütőpapírra, majd a tenyerünk segítségével picit lapítsuk ki őket.
Tegyünk minden kekszre a mandulaszeletekből, picit nyomjuk bele őket a tésztába.
15-17 percig süssük a kekszeket, míg a szélük barna nem lesz. A tepsin hagyjuk őket hűlni 5 percig.
Légmentesen zárható dobozban 2 hétig elállnak.
Fotó: Getty Images