Mandulás keksz kínai recept alapján: nagyon vajas a teasütemény

3
Nyomtatás
manduláskeksz2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha szereted a vajas süteményeket, ezt a kekszet imádni fogod, omlós és nagyon puha a mandulás tészta.

A vajas keksznek nincs párja a világon, minél vajasabb, annál finomabb. Rengetegféle dologgal lehet ízesíteni az alapot, nagy kedvenc például a citromos vajas keksz vagy a klasszikus amerikai csokis keksz, amelynek szintén vajas a tésztája.

Az alábbi mandulás keksz kínai receptúra alapján készült, még a vajas kekszek között is kiemelkedő a vajtartalma. Rengeteg mandula is van venne, egy része liszt formájában, a másik része szeletelve, utóbbival díszítik a sütik tetejét. 

A kekszet pofonegyszerű elkészíteni, viszont rá kell szánni egy kis időt, ugyanis a tésztának pihennie kell a hűtőben a formázás előtt. 

Mandulás keksz

manduláskeksz

Hozzávalók 36 darabhoz

  • 130 gramm mandulaliszt
  • 225 gramm vaj
  • 1 csipet
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál mandulakivonat
  • 240 gramm liszt
  • 200 gramm cukor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • szeletelt mandula
Recept idők

Elkészítés:

A mandulalisztet kevejük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat. Robotgéppel dolgozzuk őket össze, morzsás, darabos lesz a végeredmény.

Adjuk hozzá a tojást, illetve a mandulakivonatot. Ezekkel is dolgozzuk alaposan össze.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a szódabikarbónát. Apránként adjuk a lisztes keveréket is a vajashoz, mindig alaposan keverjük el robotgép segítségével, mielőtt a következőt hozzáadnánk. A masszából gyúrjunk egy gombócot, csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 2 órára.

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

A tésztából formázzunk kb. 2,5-3 centi széles golyókat, tegyük őket a sütőpapírra, majd a tenyerünk segítségével picit lapítsuk ki őket. 

Tegyünk minden kekszre a mandulaszeletekből, picit nyomjuk bele őket a tésztába.

15-17 percig süssük a kekszeket, míg a szélük barna nem lesz. A tepsin hagyjuk őket hűlni 5 percig.

Légmentesen zárható dobozban 2 hétig elállnak.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon