Gyors mandulás-kókuszos kuglóf citrusos mézzel nyakon öntve
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kuglófról lévén szó csak össze kell keverni az alapanyagokat, formába önteni, a munka nagy részét pedig a sütő végzi.
Születésnapomra egy újabb csodálatos szakácskönyvet, pontosabban desszertes könyvecskét kaptam bátyámtól, a Sütemények aranykönyvét. Az egyszerűtől az összetett édességekig mindenféle van benne, de az első, amin megakadt a szemem, az ez a lime-os kuglóf volt.
A recepten annyit változtattam, hogy több joghurttal és limelével készítettem, még így is sűrű tésztát kaptam végeredményül, de ez ne rémisszen meg titeket, át fog sülni a kuglóf. Az én sütőmben ez több mint egy órát vett igénybe, de ahány ház, annyi sütő, 50 perc után már folyamatosan ellenőrizzétek tűpróbával.
A kókuszreszelék mind ízben, mint textúrában sokat dob az összhatáson, a lime csak picit érződik a tésztában, viszont az öntetben nagyon intenzíven, a lime-os sziruptól különleges, picit savanykás és izgalmas lesz a sütemény külső rétege. Fontos, hogy a mézes, citrusos szirupot a még meleg süteményre öntsétek, mert csak így fogja jól magába szívni a tészta.
Tippek
Ha legközelebb készítem, valószínűleg a liszt nagyobb részét cserélem majd mandulára, mert így picit elveszett az íze, ráadásul az állaga is könnyedebb lenne egy picivel.
Az eredeti receptben kardamom is szerepel az öntetben, ha picit fűszeresebbre, egzotikusabbra szeretnétek készíteni a kuglófot, ne hagyjátok ki belőle.
Mandulás-kókuszos kuglóf
Hozzávalók 12 adaghoz
Kuglóf
- 375 gramm liszt
- 120 gramm kókuszreszelék
- 30 gramm darált mandula
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 250 gramm vaj
- 200 gramm cukor
- 1 evőkanál limehéj
- 3 darab tojás
- 200 milliliter joghurt
- 3 evőkanál limelé
Szirup
- 2 darab lime
- 125 milliliter hideg víz
- 60 gramm méz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 23 cm-es kuglófformát.
A lisztet, kókuszt, mandulát, sütőport, sót és a reszelt limehéjat keverjük össze egy tálban.
A vajat és a cukrot robotgéppel keverjük habosra. Egyenként keverjük bele a tojásokat is, majd a joghurtot és a limelevet, végül a száraz alapanyagokat.
A tészta viszonylag sűrű lesz, de ez nem baj, kanalazzuk át az előkészített formába. Kb. 45-55 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük, nálam például több mint egy óra kellett neki.
A kész süteményt hagyjuk 10 percig hűlni a formában, majd fordítsuk ki egy tálcára.
Közben készítsük el a szirupot: a lime-ok levét, a vizet és a mézet melegítsük össze, 5 percig alacsony hőfokon, gyöngyözve főzzük.
A még meleg kuglófot szurkáljuk meg hústűvel vagy villával, majd öntsük rá a mézes szirupot. A tálcára lecsorgó szirupot is kanalazzuk vissza, hogy a sütemény az összes folyadékot magába szívja.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors