Mennyei, mandulás olasz sütemény: kandírozott gyümölcsökkel és mézzel készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Akár ünnepre, akár hétköznapra is érdemes elkészíteni ezt a finom, különleges olasz süteményt.
A Panforte di Siena egy isteni olasz desszert, amelynek az eredete - feltehetőleg - egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor még csak a kiváltságos helyzetben élők engedhették meg maguknak ezt a süteményt a drága alapanyagai, főként fűszerei miatt.
Az a szuper ebben a desszertben, hogy könnyedén alakítható a kamránk függvényében. Készülhet csak mandulából, de dióval és mogyoróval vegyesen is, sőt, pisztácia is mehet bele, illetve a kandírozott gyümölcsök arányát is lehet variálni, akár füge is kerülhet a masszába.
Liszt alig van benne, méz viszont annál több, édesszájúak garantáltan szeretni fogják az alábbi receptet.
Panforte di Siena
Hozzávalók 8 szelethez
- 150 gramm hámozott mandula
- 100 gramm dió
- 50 gramm mogyoró
- 150 gramm aszalt barack
- 75 gramm kandírozott citromhéj
- 75 gramm kandírozott narancshéj
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál szegfűszeg
- 0.5 teáskanál gyömbér
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 150 gramm porcukor
- 80 gramm méz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
A magvakat pirítsuk meg egy száraz serpenyőben, majd vágjuk durvára a nagy részüket, de maradhat pár szem egészben is. Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket vágjuk apróra, majd keverjük össze a magvakkal, a liszttel és a fűszerekkel.
A mézet olvasszuk meg egy kis lábasban, majd keverjük bele a cukrot, addig melegítsük, míg el nem olvad benne. A mézes szirupot öntsük a magvakra és a gyümölcsökre, majd alaposan keverjük vele össze.
A masszát nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt, 20 centi átmérőjű pite- vagy tortaformába, majd süssük 30 percig.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images