
Egyszerűen készül a mandulás keksz – Csak össze kell gyúrni a hozzávalókat

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Caprese saláta másként: édes őszibarackkal készül a nyári előétel

Omlós mákos pite: olyan, mintha a nagyi sütötte volna

Gyors cukkinis-paradicsomos tészta: a nyár íze a tányéron

Tojással töltött Stefánia-szelet: másnap, hidegen is tökéletes

Thai, kókusztejben főtt garnélarák: a selymes, pikáns szósz a lelke
Egyszerre roppanós és puha ez a mandulás keksz, amelyből rögtön süss két adaggal, mert úgyis hamar elfogy.
A mandulás süteményeknek bérelt helyük van a szívemben, nagyon szeretem mind az ízüket, mind a textúrájukat. Készíthetsz mandulából kevert piskótát, amelyhez nagyon jól illik a citrom fanyarsága, de kekszet is. Az amaretti, ami az olaszok mandulás macaronja, liszt nélkül készül, belül ragacsos, kívül pedig ropogós.
A kekszek külön előnye, hogyha nem fogynak el azonnal, akkor megfelelően lezárt dobozban tárolva viszonylag sokáig elállnak. Ez a mandulás keksz is ilyen. Érdemes egészen apróra vágott mandulával készíteni, hogy belül is kicsit roppanósabb legyen. Bár az eredeti neve alapján Mexikóban esküvőkre készítették, természetesen te bármilyen alkalomra megsütheted, ráadásul nem is tart soká összeállítani.
Mandulás keksz

Hozzávalók 10 adaghoz
- 225 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 2 teáskanál víz
- 270 gramm liszt
- 130 gramm mandula (darabolt)
- 50 gramm porcukor
Elkészítés:
Egy tálban elektromos habverővel habosítsuk fel a cukrot és a vajat, majd keverjük hozzá a vaníliakivonatot és a vizet. Adjuk hozzá a lisztet és a mandulát, és jól keverjük össze. Takarjuk le, és tegyük hűtőbe 3 órára.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
A tésztából készítsünk kis labdákat, tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 15-20 percig. Amikor megsültek, tegyük hűlni egy rácsra. Amikor kihűltek, forgassuk meg őket porcukorban.
Fotó: Getty Images