Marcipános stollen: itt az ideje a bolti helyett megsütni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon szeretem a marcipánt, ebből kifolyólag imádok minden olyan sütit, desszertet, amiben benne van. A marcipános stollenre Németországban bukkantam rá először, ott tényleg minden boltban árulják, de azóta már itthon is egyre több helyen kapható - és ami még fontosabb, hogy otthon is elkészíthető.

A marcipános stollen nagyon hasonlít a gyümölcskenyérre, csak kicsit édesebb és - mint ahogyan a neve is mutatja - marcipánnal egészül ki. Azért praktikus ez a sütemény karácsonyra, mert magas gyümölcs- és cukortartalma miatt sokáig eláll, akár hetekkel később is fogyasztható, az íze viszont semmit sem változik. 

Az eredeti stollen receptje Drezda városához kötődik, nem véletlen, hogy a németeknél népszerű igazán ez a sütemény. Állítólag az alakja - ovális forma fehér cukorba hempergetve - a bepólyázott Jézuskát formázza meg. Eredetileg a neve is christstollen, vagyis krisztuskalács, ez az elnevezés azonban az évek alatt kikopott, lerövidült. 

A marcipános stollen alapja sűrű kelt tészta, amibe mazsola, kandírozott citrom- és narancshéj, illetve marcipán kerül. De nem csak marcipános verzió létezik, van mandulás, diós, mákos, vajas változat is a németeknél. A diós vagy mákos stollen olyan Németországban, mint itthon a bejgli, nem hiányozhat egyik sem az ünnepi asztalról. A legnépszerűbb mégis a marcipános verzió, ha elkészíted ezt a receptet, rögtön rá fogsz jönni, hogy miért. 

Marcipános stollen

stollenrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 25 gramm élesztő
  • 250 gramm liszt
  • 80 mililiter tej
  • 80 gramm vaj
  • 40 gramm cukor
  • 0.5 teáskanál
  • 1 darab tojás
  • 100 gramm mazsola
  • 50 gramm mandula
  • 50 gramm kandírozott citromhéj
  • 50 gramm kandírozott narancshéj
  • 1 evőkanál rum
  • ízlés szerint vaníliás cukor
  • ízlés szerint porcukor
  • 100 gramm marcipán
  • 1 kávéskanál kardamom
  • 1 kávéskanál szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

1. A rumot keverjük el kb. 1 dl vízben, majd tegyük bele a mazsolát, a kandírozott héjakat és az apróra vágott mandulát. Hagyjuk őket ázni.

2. A tejet melegítsük fel, ha már langyos, akkor rakjuk bele a 40 gramm cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk, hogy az élesztő megdagadjon.

3. A lisztet, a sót, a kardamomot és a szerecsendiót öntsük egy tálba, keverjük össze, majd adjuk hozzá a szoba-hőmérsékletű vajat és a tojást, gyúrjuk jól össze, majd mehet bele fokozatosan az élesztő is. Dagasszuk kb. 10 percig.

4. A rumba áztatott gyümölcsökből nyomkodjuk ki a nedvességet, adjuk hozzá őket a tésztához, és így is dagasszuk a tésztát kb. 5 percig. Tegyük a kész tésztát egy műanyag tálba, fedjük le, és hagyjuk kb. 1 óráig kelni.

5. A marcipánmasszánkat nyújtsuk ki kb. 1,5-2 cm vastagságú rúd alakra.

6. A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb. 20 cm hosszúságú téglalapra, és helyezzük a közepébe a rúddá formált marcipánt. A tészta két hosszú oldalát borítsuk egymásra, két rövid oldalát pedig hajtsuk be. A marcipán melletti tésztarészt kicsit nyomkodjuk le, hogy megkapja jellegzetes formáját a stollen.

7. Béleljünk ki egy kb. 14x24 cm-es tepsit sütőpapírral, majd erre helyezzük a kész stollenünket. Kelesszük még így is 15 percig, majd mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe 30 percre.

8. Ha elkészült a stollen, várjuk meg, amíg picit kihűl, majd kenjük le a külsejét olvasztott vajjal és hempergessük meg a vaníliás cukros porcukorban úgy, hogy mindenhol befedje a külsejét.
Ezt is szeretjük