
Kiadós, tunkolós marhapörkölt - Így készítsd, hogy a szaft jó sűrű legyen

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
A tradicionális fogást érdemes bográcsban készíteni, de ha nem rendelkezünk vele, kapjunk elő egy jó nagy fazekat, abban is tökéletes lesz.
A jó öreg mondást már mindenki kívülről fújja, ugye? Azért én megismétlem – Ahány ház, annyi szokás. A marhapörköltre is érvényes ez a mondás, van, aki zsírral készíti, van, aki vörösbort ad hozzá a végén, és vannak, akik a fűszerek terén változtatnak. Az én mamám például sárgarépát és babérlevelet is tett bele, de apukám változatában ez a két hozzávaló nem szerepel.
Marhás raguk közül én Julia Child változatát kedvelem a legjobban, de magyarosabb verziót is szoktam készíteni. Mivel pörkölt, hagymával indítunk, de nálam nem a klasszikus sorrendben kerülnek az alapanyagok a fazékba. A hagymára hús kerül, amit fehéredésig pirítok, csak utána megy rá a pirospaprika.
A sűrű szaft titka
Ne sajnáljuk a hagymát és a főzési időt, közepes vagy kis lángon, nagy edényben főjön a pörkölt, ez nagyon fontos, így a hús kényelmesen el fog terülni. Nálam az utolsó mozzanat 1 evőkanálnyi paradicsompüré, de ez lecserélhető darált chilipaprikára is - ha azt szeretnénk, hogy kicsit csípjen - vagy vörösborra. A marhapörkölthöz sokak szerint galuska illik, én krumpligombóccal szeretem a legjobban, de tarhonyával vagy kenyérrel tunkolva is mennyei lesz.
Marhapörkölt

Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm marhalábszár
- 4 evőkanál olaj vagy zsír
- 3 fej hagyma
- 1 darab paradicsom
- 1 darab sárga vagy zöld paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt köménymag
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 200 milliliter víz
Elkészítés:
A húst vágjuk kockára.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra, a paradicsomot és a paprikát ízlésünknek megfelelően daraboljuk össze.
Egy nagy edényben kezdjük el dinsztelni a finomra vágott hagymát olaj vagy zsír társaságában, amikor a hagyma összeesett, dobjuk rá a marhahúskockákat, alaposan keverjük el és fehéredésig pirítsuk.
Ezután sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a pirospaprikát, keverjük el, majd öntsük fel 150-200 milliliter vízzel, végül adjuk a köményt is a pörkölthöz. Közepes lángon, gyakori kevergetés mellett 3-4 óráig főzzük, ha szükséges, az elfőtt vizet pótoljuk. A paprika, paradicsom és fokhagyma a főzési idő felénél kerüljön a pörkölthöz, majd amikor a hús már megpuhult, a szaft is sűrű, keverjünk hozzá 1 evőkanál paradicsompürét, alaposan keverjük el, még néhány percig főzzük.
Fotó: Getty Images