Márványos hatású banános kuglóf: mutatós, omlós és nagyon finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ha látványos süteményt készítenél, ami egyszerűen és nagy adagban készül, próbáld ki ezt a különleges, márványos banános kuglófot.
Ez a banános-kakaós kuglóf tökéletesen megállja a helyét a családi asztalon, legyen szó valamilyen összejövetelről vagy a vasárnapi ebédről, ugyanis nagy adagban készül, és kicsik és nagyok egyaránt szeretni fogják. A tészta a banántól lesz szaftos és édes, az írótól és a vajtól pedig nagyon puha és omlós. Ha nem kapsz esetleg írót a boltban, így tudod elkészíteni házilag.
A márványos hatást kakaóporral értük el, de akár olvasztott csokit is forgathatsz a tésztába. Szedd ketté a masszát, a kisebb felébe keverd bele az ízesítőt, a másik felét hagyd üresen, majd a formában rétegezd a kétféle színű tésztát.
Banánból érdemes megbarnult, érett darabokat választani, azokat könnyebb pépesíteni, és az ízük is édesebb. A gyümölcs mellé jól passzol a fahéj, azt se érdemes kihagyni.
Ha nincs kuglófformád
Ha nincs kuglófformád, akkor kenyérsütő formában is megsütheted a sütit, valószínűleg abból 2 adag is kijön. Akár tepsibe is simíthatod a masszát, ebben az esetben viszont jóval kevesebb lesz a sütési ideje. Ha kisebb méretű kuglófformád van, akkor pedig nyugodtan felezd a mennyiségeket.
Banános kuglóf
Hozzávalók 12 szelethez
- 3 db érett banán
- 400 gramm liszt
- 2 tk sütőpor
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- 1 csipet só
- 170 g puha vaj
- 200 g cukor
- 100 g barna cukor
- 3 db tojás
- 2 tk vaníliakivonat
- 330 ml író
- 2 ek kakaópor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd vajazzunk ki egy 25 centi átmérőjű kuglófformát.
A banánokat hámozzuk meg, majd villával törjük pépesre.
Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, fahéjat és a sót.
A puha vajat verjük habosra robotgép segítségével. Adjuk hozzá a kétféle cukrot, azzal is keverjük alaposan össze. Keverjük bele a tojásokat és a vaníliakivonatot is, utána a pépesített banánt, végül az írót. Fokozatosan adagoljuk hozzá a száraz hozzávalókat, robotgéppel dolgozzuk össze a tésztát, de ne keverjük túl.
A tésztát szedjük két részre: körülbelül az egyharmadát kalanazzuk át egy másik tálba, keverjük bele a kakaót.
Öntsük a fehér tészta egyharmadát a formába, majd öntsük rá a kakaós tészta felét. Egy fakanál végének a segítségével keverjük márványosra. Erre mehet az újabb adag fehér, majd a maradék kakaós tészta, szintén keverjük márványosra. A maradék fehér tésztával zárjuk.
Toljuk a sütőbe 60-75 percre. Mivel nagy és sok a tészta, szüksége van az időre, de egy óra után tűpróbával ellenőrizzük. Ha a teteje nagyon megbarnulna, fedjük le fóliával, úgy tegyük vissza.
Ha elkészült, hagyjuk a formában kihűlni, majd fordítsuk egy tálcára.
Fotó: Getty Images