Pikáns, kókusztejes csirkecurry pörkölt mogyoróval: házi curry-vel készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Thai csirkepörkölt: a massaman curry-s, fűszeres, krumplival felturbózott csirkepaprikás igazi különlegesség, de mindenképp megéri adni neki egy esélyt.
Ez az egyik kedvenc fűszerezésű currynk: a klasszikus curryfűszerek - koriander, római kömény -, a fahéj, a szegfűszeg, valamint a savanykás és az édeskés ízek zseniális összhangjáról van szó. Ahogyan a legtöbb thai currynek, ennek is currypaszta az alapja, viszont itthon sehol nem találtunk massaman pasztát, úgyhogy elkészítettük a sajátunkat.
Házi currypaszta
Amennyire bonyolultan hangzik, annyira egyszerű a paszta összeállítása és hozzávalói: a fűszereket bármelyik boltban megkapjuk, az egyetlen különlegesebb összetevője a citromnád, de azt is helyettesíthetjük lime-mal. Megéri elkészíteni ezt a currypasztát, ugyanis egy nagyobb adag jön ki belőle, amelyet bármikor elővehetünk és felhasználhatunk.
Maga a curry sok-sok csirkecombbal, kókusztejjel, mogyoróval és krumplival készül. A különlegességét a currypaszta, a tamarindpaszta és a halszósz adja, utóbbi kettőt szinte bármelyik nagyobb üzletben be tudjuk szerezni.
Massaman curry
Hozzávalók 4 személyre
A currypasztához
- 2 teáskanál egész koriander
- 2 teáskanál egész római kömény
- 1 teáskanál egész fehér bors
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 0.5 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 1 mokkáskanál őrölt kardamom
- 4 teáskanál pirospaprika
- 0.5 mokkáskanál cayenne-bors
- 1 kis fej hagyma
- 1 darab citromnád vagy lime
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál friss gyömbér
- 2 teáskanál só
- 2.00
A curryhez
- 500 milliliter kókusztej
- 2 evőkanál currypaszta
- 500 gramm csirke alsó- és felsőcomb
- 1 marék pörkölt mogyoró (sótlan)
- 4 teáskanál barna cukor
- 200 milliliter víz
- 2 teáskanál tamarindpaszta
- 2 darab babérlevél
- 2 evőkanál halszósz
- 3 darab krumpli
- 1 fej hagyma
- 2.00
A currypasztához
- 2.00
Elkészítés:
A házi currypasztához az első 3 fűszert száraz serpenyőben 4-5 percig pirítjuk, majd mozsárban összezúzzuk. A többi fűszert a lereszelt gyömbérrel, felaprított citromnáddal (vagy egy lime levével), a fokhagymákkal és a feldarabolt vöröshagymával együtt késes aprítóban lezúzzuk. Kész is a paszta, ebből 2 evőkanálra lesz szükégünk a húshoz.
Kevés növényi olajon egy forró serpenyőben körbepirítjuk a csirkecombokat, majd félretesszük őket.
Kevés olajat hevítünk, és elkezdjük lepirítani rajta a pasztát. Ha kicsit pirult, mehet a serpenyőbe a csirke, majd hozzáöntjük a kókusztejet, beleszórjuk a pörkölt mogyorót, felöntjük vízzel, belenyomjuk a tamarindpasztát, halszószt, a cukrot és a babérleveleket, majd legalább 1 órán át főzzük. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit és a hagymát. Ha puhára főtt a krumpli, elzárjuk a lángot és tálaljuk.
Ha elkészítenél házilag más currypasztákat is, itt találsz hozzájuk receptet.
Fotó: Street Kitchen