Laktató, színes mediterrán krumplisaláta kaliforniai paprikával, paradicsommal és olívával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Akár egy könnyed ebéd vagy vacsora is lehet ez a meleg krumplisaláta, amelyet roppanós zöldségek tesznek teljessé.
A krumpli ne legyen az ellenséged, hiszen ha nem bő olajban sütöd, vagy nem pürének készíted el, és persze mértéket tartasz, akkor a burgonyát nyugodtan beillesztheted a diétádba. Ha köretként eszed, akkor inkább főzve vagy sütőben sütve készítsd, és mindig egyél hozzá magas rosttartalmú zöldséget, valamint fehérjét. Ezek az ételek lassítják a krumpli szénhidráttartalmának felszívódását.
Elég hozzá valamilyen zöldfűszer, például rozmaring, és tökéletes sütőben sült krumplit készíthetsz kevés munkával. A saláta is nagyon jó megoldás, ha vigyázol az alakodra, de nem szeretnél lemondani a burgonyáról. Ezt az ecetes krumplisalátát hidegen is, melegen is fogyaszthatod, sültek mellé tökéletes. A mediterrán változat is nagy kedvenced lesz, ebben a fogásban a puha krumpli mellé roppanós zöldségek, valamint olajbogyó is kerül. Ezt a salátát melegen fogyaszd, úgy érvényesülnek legjobban az ízek.
Mediterrán krumplisaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 gramm krumpli (főzni való)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0.5 darab kaliforniai paprika (sárga)
- 0.5 darab kaliforniai paprika (piros)
- 0.5 darab kaliforniai paprika (zöld)
- 0.5 fej hagyma
- 40 gramm olajbogyó (fekete)
- 8 darab koktélparadicsom
- 2 teáskanál fehérborecet
- 1 teáskanál mustár
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 2 teáskanál petrezselyem (friss)
Elkészítés:
A krumplit tisztítsuk meg és kockázzuk fel. A paprikákat csíkozzuk fel, a koktélparadicsomokat vágjuk félbe, a hagymát karikázzuk fel, a petrezselymet vágjuk apróra.
A krumplit főzzük meg enyhén sós vízben, majd szűrjük le.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd tegyük rá a hagymát és a paprikacsíkokat, és pirítsuk 4-5 percig. Adjuk hozzá az olívabogyót, a paradicsomot, a krumplikockákat, az ecetet, a mustárt, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk össze. Szórjunk rá petrezselymet. Azonnal, még forrón tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors