Meggyel és pisztáciával töltött krumpligombóc brandys gyümölcsszósszal

Meggyes-gombóc2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokan nem mernek nekiállni otthon a krumpliból készült tésztának, pedig nem olyan macerás, mint amilyennek tűnik.

Leggyakrabban szilvával töltik a krumpligombócot, esetleg barackkal, pedig akármilyen gyümölccsel, sőt, akár magvakkal kiegészítve is készülhet az omlós, puha tészta. Ebben a receptben meggy és pisztácia alkotja a tölteléket, de hogy ne legyen száraz - az amúgy is szaftos gombóc - brandys meggyszószt is kap a nyakába.

A krumpligombóc elkészítése sem bonyolult, nem kell tőle tartani, a tészta összeállítása 5 perc, a formázása pedig körülbelül 10, úgyhogy se nem időigényes, se nem nehéz, és sokkal, de sokkal finomabb, mint a bolti. 

Meggyes gombóc

Meggyes-gombóc

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

  • 700 gramm burgonya (tisztítva)
  • 10 gramm vaj
  • 200 gramm liszt
  • 1 darab tojás
  • 1 csipet

A vajas morzsához:

  • 100 gramm zsemlemorzsa
  • 30 gramm vaj

A töltelékhez:

  • 200 gramm meggy
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 evőkanál pisztácia

A meggymártáshoz:

  • 300 gramm meggy
  • 250 milliliter víz
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 teáskanál keményítő
  • 30 milliliter brandy
Recept idők

Elkészítés:

A kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük és még forrón áttörjük krumplinyomóval. Hozzáadjuk a vajat és hagyjuk teljesen kihűlni. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót, összegyúrjuk, majd 1 órát pihentetjük.

A morzsához 200 fokosra melegítjük a sütőt, sütőpapírral borított tepsiben eloszlatjuk a zsemlemorzsát, pár perc alatt barnára pirítjuk, és még forrón összekeverjük az olvasztott vajjal.

A mártáshoz megolvasztjuk a cukrot, hozzáadjuk a kimagozott meggyet, felöntjük 200 ml vízzel, felforraljuk, majd a keményítőt kikeverjük 50 ml vízzel, ezzel besűrítjük a mártást. Mikor már szép színe van és krémes, hozzákeverjük a brandy-t.

A tésztát lisztezett deszkán kb. 6-7 mm vastagra nyújtjuk és 8 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk (kb. 14 db lesz belőle).

A töltelékhez a kimagozott meggyhez adjuk a cukrot, fahéjat és az apróra vágott pisztáciát, átkeverjük, és mindegyik tésztakorong közepére 3-3 szem meggynyi tölteléket rakunk. A tészták széleit felhajtjuk, erősen összecsípjük, majd gombócot formázunk belőlük. Sós, forró vízbe dobjuk őket, amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, még 3 percig főzzük. Lecsepegtetve megforgatjuk a vajas morzsában és a sűrű meggymártással tálaljuk.

Nem csak édes, sós krumpligombóc is létezik, próbáld ki ezt a receptet. 

Fotó: Street Kitchen

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük