![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Meggyel és pisztáciával töltött krumpligombóc brandys gyümölcsszósszal
![Meggyes-gombóc2](https://kep.index.hu/1/0/3027/30272/302720/30272041_2324095_885dca2e5f88c477102e8585f6200f36_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Sokan nem mernek nekiállni otthon a krumpliból készült tésztának, pedig nem olyan macerás, mint amilyennek tűnik.
Leggyakrabban szilvával töltik a krumpligombócot, esetleg barackkal, pedig akármilyen gyümölccsel, sőt, akár magvakkal kiegészítve is készülhet az omlós, puha tészta. Ebben a receptben meggy és pisztácia alkotja a tölteléket, de hogy ne legyen száraz - az amúgy is szaftos gombóc - brandys meggyszószt is kap a nyakába.
A krumpligombóc elkészítése sem bonyolult, nem kell tőle tartani, a tészta összeállítása 5 perc, a formázása pedig körülbelül 10, úgyhogy se nem időigényes, se nem nehéz, és sokkal, de sokkal finomabb, mint a bolti.
Meggyes gombóc
![Meggyes-gombóc](https://kep.index.hu/1/0/3027/30272/302721/30272129_805b6c3c66dbe4ae89ce2eaa4feb0dab_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
- 700 gramm burgonya (tisztítva)
- 10 gramm vaj
- 200 gramm liszt
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
A vajas morzsához:
- 100 gramm zsemlemorzsa
- 30 gramm vaj
A töltelékhez:
- 200 gramm meggy
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 evőkanál pisztácia
A meggymártáshoz:
- 300 gramm meggy
- 250 milliliter víz
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 teáskanál keményítő
- 30 milliliter brandy
Elkészítés:
A kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük és még forrón áttörjük krumplinyomóval. Hozzáadjuk a vajat és hagyjuk teljesen kihűlni. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót, összegyúrjuk, majd 1 órát pihentetjük.
A morzsához 200 fokosra melegítjük a sütőt, sütőpapírral borított tepsiben eloszlatjuk a zsemlemorzsát, pár perc alatt barnára pirítjuk, és még forrón összekeverjük az olvasztott vajjal.
A mártáshoz megolvasztjuk a cukrot, hozzáadjuk a kimagozott meggyet, felöntjük 200 ml vízzel, felforraljuk, majd a keményítőt kikeverjük 50 ml vízzel, ezzel besűrítjük a mártást. Mikor már szép színe van és krémes, hozzákeverjük a brandy-t.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 6-7 mm vastagra nyújtjuk és 8 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk (kb. 14 db lesz belőle).
A töltelékhez a kimagozott meggyhez adjuk a cukrot, fahéjat és az apróra vágott pisztáciát, átkeverjük, és mindegyik tésztakorong közepére 3-3 szem meggynyi tölteléket rakunk. A tészták széleit felhajtjuk, erősen összecsípjük, majd gombócot formázunk belőlük. Sós, forró vízbe dobjuk őket, amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, még 3 percig főzzük. Lecsepegtetve megforgatjuk a vajas morzsában és a sűrű meggymártással tálaljuk.
Nem csak édes, sós krumpligombóc is létezik, próbáld ki ezt a receptet.
Fotó: Street Kitchen
Olvasd el ezt is!