![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Klasszikus meggyes piskóta: a legnagyobb gyerekkori kedvenc
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Szerintem piskótát sütni nagyon nehéz. Biztosan azért, mert lelke van. Arra gondolok, hogy ez az amúgy egyszerűnek tűnő recept olyan sok mindenen elcsúszhat, hogy ennek csak a piskóta lelke lehet az oka.
Bármilyen egyszerűnek tűnik, nem elég, ha csak összekeverem a hozzávalókat, majd beteszem a sütőbe. Az egyik sarkalatos pont, hogy a piskóta kellőképpen felemelkedik-e. Egyik nap a kolléganőm megkérdezte, hogy szerintem van-e összefüggés a tojás frissessége és a piskóta felemelkedése között. Bevallom őszintén, fogalmam sem volt, de én nem hiszem, hogy ezen múlna.
Hideg tojással készítsük
Azon viszont igen, hogy mindig hideg tojásokkal dolgozzunk. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig kell felverni, a fehérjét pedig egy csipet sóval kemény habbá. Ügyeljünk arra is, hogyha már egy csepp sárgája kerül a fehérjébe, elronthatja azt.
A technika
A lisztet nem véletlenül kell szitálni: így levegősebb lesz a tésztánk. A tésztát alulról felfele, félkörívben, óvatosan forgassuk össze, így nem törik össze. Előmelegített sütőbe tegyük, alsó-felső sütésre, semmiképpen ne légkeverésre. A sütő ajtaját tilos nyitogatni. Ha megsült a tészta - tűpróbával ellenőrizhető -, akkor a kinyitott sütőben fél órát pihentessük, mielőtt felszeletelnénk.
Ez a piskóta a gyerekkorom egyik kedvence. Egyszerű piskóta, benne sok-sok meggyel, édes és savanyú egyszerre. A meggy ugyan nyáron terem, de nekem mindig van pár adag az előző évi termésből a fagyasztómban, abból is tökéletes.
Meggyes piskóta
![meggyes piskóta recept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291011/29101149_c023280fa7a9c7af8dc498e1140ca7b5_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 darab tojás (szétválasztva)
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 30 dekagramm magozott meggy
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A lisztet szitáljuk egy tálba, és keverjük hozzá a sütőport. A tojássárgáját óvatosan keverjük a fehérjéhez, és szórjuk rá a lisztes keveréket. Óvatosan forgassuk össze, majd öntsük egy sütőpapírral kibélelt sütőformába, szórjuk bele a kimagozott meggyet. Tűpróbáig süssük.
Fotó: Horváth Júlia/Sóbors
Olvasd el ezt is!