A száraz hozzávalókat keverjük el egy nagy méretű tálban. A közepébe készítsünk mélyedést, majd üssük bele a tojást, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a vaníliakivonatot és a tejet. A hozzávalókat keverjük simára egészen addig, amíg a tészta jó sűrű nem lesz. Ha esetleg túl sűrű lenne az ízlésünknek, egy kis tejjel bátran hígíthatunk rajta.
Hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, aminek a közepére tegyünk egy teáskanál vajat. Ezzel olvadás közben kenjünk ki a serpenyőt. Ha már serceg a vaj, tegyünk bele egy fél merőkanálnyi tésztát (kb. 60 ml), majd finoman simítsuk el a tetejét egy spatulával.
Célszerű lassan önteni a tésztát, hogy ne folyjon szét annyira, mint a sima palacsinta, aminél az a jó, ha az egész serpenyőt kitölti. A méret persze a serpenyőtől is függ, hiszen minél kisebben készítjük, és minél sűrűbb a tészta, annál magasabb lesz a palacsinta. Közepes lángon kb. 3-5 percig süssük oldalanként, vagy addig, amíg szép aranybarna nem lesz.
A kész palacsintát melegen kínáljuk tetszőleges öntettel, gyümölcsökkel vagy lekvárral kísérve. Mi ezúttal friss áfonyával és áfonyalekvárral tálaltuk.