Habkönnyű, légies palacsinta: így készül a fluffy pancake

fluffy-pancake
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A palacsintát nem szeretni vétek, nem kísérletezni vele pedig egyenesen bűn. Ezúttal egy a klasszikusokat is leköröző palacsinta, a fluffy pancake receptjét mutatjuk.

Amikor először megkóstoltam a fluffy pancake-et, nem hittem el, hogy ilyen egyáltalán létezhet. Pedig bizony, létezik. És ehhez a csodálatosan puha, légiesen könnyű palacsintához alig néhány hozzávaló kell csak, amelyek szinte mindenki konyhájában megtalálhatóak.

Az elkészítése csupán 20 perc, így reggelire, de még akár egy délutáni desszertnek is kiváló ötlet, a siker pedig biztosan nem marad el. Ehetjük akár magában, lekvárral, juharsziruppal leöntve, vagy szezonális bogyós gyümölcsökkel megpakolva is.

Tipp

A kész tésztát azonnal használjuk fel, mert pihentetés hatására a tésztában lévő sütőpor deaktiválódik, a palacsinta pedig így már nem lesz olyan puha és levegős.

Habkönnyű palacsinta, fluffy pancake

fluffy-pancake

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 280 g liszt
  • 4 ek cukor
  • 4 tk sütőpor
  • 0.25 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 1 db nagy tojás
  • 430 ml tej
  • 4 ek sótlan vaj (olvasztott)
  • 2 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat keverjük el egy nagy méretű tálban. A közepébe készítsünk mélyedést, majd üssük bele a tojást, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a vaníliakivonatot és a tejet. A hozzávalókat keverjük simára egészen addig, amíg a tészta jó sűrű nem lesz. Ha esetleg túl sűrű lenne az ízlésünknek, egy kis tejjel bátran hígíthatunk rajta.

Hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, aminek a közepére tegyünk egy teáskanál vajat. Ezzel olvadás közben kenjünk ki a serpenyőt. Ha már serceg a vaj, tegyünk bele egy fél merőkanálnyi tésztát (kb. 60 ml), majd finoman simítsuk el a tetejét egy spatulával.

Célszerű lassan önteni a tésztát, hogy ne folyjon szét annyira, mint a sima palacsinta, aminél az a jó, ha az egész serpenyőt kitölti. A méret persze a serpenyőtől is függ, hiszen minél kisebben készítjük, és minél sűrűbb a tészta, annál magasabb lesz a palacsinta. Közepes lángon kb. 3-5 percig süssük oldalanként, vagy addig, amíg szép aranybarna nem lesz.

A kész palacsintát melegen kínáljuk tetszőleges öntettel, gyümölcsökkel vagy lekvárral kísérve. Mi ezúttal friss áfonyával és áfonyalekvárral tálaltuk.

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon