Krémes paradicsomos rizottó: vajon indítva a legfinomabb

5
Nyomtatás
paradicsomos-rizotto
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy mennyei rizottóreceptet mutatunk, ami rozmaringgal, bazsalikommal és koktélparadicsommal készül.

A rizottó készítése sokunk számára egy gasztromumus, ez azonban nem kell, hogy az idők végezetéig így is maradjon, főleg, hogy egyáltalán nem nagy ördöngösség az összeállítása, ha odafigyelsz 1-2 dologra.

Ez a krémes, paradicsomos rizottó egyszerűen készül, és pár lépést betartva egy laktató egytálételt tehetsz az asztalra.

Krémes paradicsomos rizottó

paradicsomos-rizotto

Hozzávalók 4 személyre

  • 400 g paradicsom
  • 1 l zöldségalaplé
  • 30 g vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál rozmaring
  • 250 g rizottórizs
  • 300 g koktélparadicsom
  • 0.5 csokor bazsalikom
  • 4 ek. reszelt parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomot vágjuk fel apró darabokra. A hagymákat tisztítsuk meg, szintén aprítsuk fel. A rozmaringszálat vágjuk apróra.

Tegyük egy turmixgépbe a felaprított paradicsomot és a zöldségalaplé felét. Turmixoljuk az elegyet simára. A maradék alaplevet is adjuk hozzá, majd öntsük az egészet egy lábasba, és enyhén forraljuk fel, majd tartsuk melegen.

Vegyünk elő egy másik serpenyőt. Olvasszuk fel benne a vajat és az olajat.

Ekkor adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát, és dinszteljük pár percig, amíg megpuhul. 

Adjuk hozzá a fokhagymát és a felaprított rozmaringot, majd pirítsuk tovább 1-2 percig. Ekkor adjuk hozzá a rizottórizst, és pirítsuk újabb 1 percig.

A paradicsomos alaplevet kezdjük el fokozatosan hozzáadni a rizshez, egyszerre egy-két merőkanállal.

Gyakori kevergetés mellett hagyjuk főni a rizottót, és ahogyan az felszívja a folyadékot, folyamatosan pótoljuk. Amikor már az alaplé felét hozzáadtuk, mehet bele a félbevágott koktélparadicsom is. 

Főzzük együtt kb. 20-25 percig, amíg a koktélparadicsomok is megpuhulnak, illetve a maradék alaplé is belefő a rizottóba. 

Ha minden folyadékot hozzáadtunk a rizses alaphoz, és az már megpuhult, vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 1 percig, majd tépkedjük bele a friss bazsalikomot.

Tálaláskor hintsük meg parmezánnal, illetve őröljünk rá egy kis fekete borsot is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon