Pofonegyszerű meggyes rétes: kész tésztából is tökéletes

5
Nyomtatás
meggyes-retes
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A rétes egy klasszikus, de egyszerű desszert: ez a variáció a meggyszezonra épít, amit ropogós rétestészta vesz körbe.

A meggy különlegessége, intenzív színe mellett, hogy édes és közben mégis fanyar ízjegyeket hordoz magában. Általában befőttnek és pitetölteléknek szokás felhasználni, de van még egy desszert, amiben ott a helye. Ez pedig nem más, mint a meggyes rétes!

Egyszerű hozzávalókból készül, a rétestészta pedig lehet bolti is. A frissen sült, forró rétes mellé ráadásként próbáld ki kísérőnek a vaníliafagyit!

Meggyes rétes

meggyes-retes

Hozzávalók 10 szelethez

A réteshez:

  • 900 g meggy
  • 220 g kristálycukor
  • 30 g kukoricakeményítő
  • 0.25 tk.
  • 9 lap rétestészta
  • 80 g sózatlan vaj
  • 40 g zsemlemorzsa

A tálaláshoz:

  • 1.5 ek. porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A meggyet mossuk meg, magozzuk ki, majd csepegtessük le.

Egy nagy tálban keverjük össze a cukorral, és hagyjuk állni kb. fél órát. Ezután szűrjük le, a levét pedig tegyük félre.

A meggyet tegyük vissza a nagy tálba.

Készítsük el a tölteléket. Ehhez a félretett meggyléből kb. 120 ml-t keverjünk simára a kukoricakeményítővel.

A maradék levet a sóval együtt egy kisebb lábasban forraljuk fel. Ha felforrt, csökkentsük a hőt közepesre, majd folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a keményítős keveréket. Főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik.

A sűrű meggyszószt öntsük rá a meggyre, és óvatosan keverjük össze a tálban, majd tegyük félre.

A sütőt melegítsük elő 190 fokra, majd béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

Állítsuk össze a rétest. Terítsünk egy tiszta konyharuhát a pultra. Az egyik tésztalapot tegyük le a pultra. Kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjunk rá egy teáskanál cukrot. Ezt a rétegezést ismételjük meg a maradék lappal is.

Az alsó harmadába, a hosszabbik oldala mentén, szórjunk a szélére zsemlemorzsát úgy, hogy a széleitől visszamaradjon kb. 5 cm. Ezután egyenletesen oszlassuk el a tölteléket a tésztán.

A konyharuha segítségével óvatosan tekerjük fel a rétest, mintha csak egy bejgli lenne. A két szélét hajtsuk be, és fontos, hogy az illesztés csíkja legyen felül.

Végül a rétest emeljük át a tepsibe a konyharuha segítségével úgy, hogy az illesztés nézzen a tepsiben lefelé.

Igazítsuk meg a rétest, majd kenjük meg olvasztott vajjal.

Süssük előmelegített sütőben kb. 30-35 percig, vagy ameddig aranybarnára nem sül.

Tálalás előtt hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg finoman porcukorral.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon