
Ropogós káposztás rétes: jó borsosan az igazi
A gusztusos káposztás rétes házi tésztával készül. Szuper harapnivaló és köretként is kínálható, sültek mellé remekül illik.
A meggy különlegessége, intenzív színe mellett, hogy édes és közben mégis fanyar ízjegyeket hordoz magában. Általában befőttnek és pitetölteléknek szokás felhasználni, de van még egy desszert, amiben ott a helye. Ez pedig nem más, mint a meggyes rétes!
Egyszerű hozzávalókból készül, a rétestészta pedig lehet bolti is. A frissen sült, forró rétes mellé ráadásként próbáld ki kísérőnek a vaníliafagyit!
A meggyet mossuk meg, magozzuk ki, majd csepegtessük le.
Egy nagy tálban keverjük össze a cukorral, és hagyjuk állni kb. fél órát. Ezután szűrjük le, a levét pedig tegyük félre.
A meggyet tegyük vissza a nagy tálba.
Készítsük el a tölteléket. Ehhez a félretett meggyléből kb. 120 ml-t keverjünk simára a kukoricakeményítővel.
A maradék levet a sóval együtt egy kisebb lábasban forraljuk fel. Ha felforrt, csökkentsük a hőt közepesre, majd folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a keményítős keveréket. Főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik.
A sűrű meggyszószt öntsük rá a meggyre, és óvatosan keverjük össze a tálban, majd tegyük félre.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra, majd béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
Állítsuk össze a rétest. Terítsünk egy tiszta konyharuhát a pultra. Az egyik tésztalapot tegyük le a pultra. Kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjunk rá egy teáskanál cukrot. Ezt a rétegezést ismételjük meg a maradék lappal is.
Az alsó harmadába, a hosszabbik oldala mentén, szórjunk a szélére zsemlemorzsát úgy, hogy a széleitől visszamaradjon kb. 5 cm. Ezután egyenletesen oszlassuk el a tölteléket a tésztán.
A konyharuha segítségével óvatosan tekerjük fel a rétest, mintha csak egy bejgli lenne. A két szélét hajtsuk be, és fontos, hogy az illesztés csíkja legyen felül.
Végül a rétest emeljük át a tepsibe a konyharuha segítségével úgy, hogy az illesztés nézzen a tepsiben lefelé.
Igazítsuk meg a rétest, majd kenjük meg olvasztott vajjal.
Süssük előmelegített sütőben kb. 30-35 percig, vagy ameddig aranybarnára nem sül.
Tálalás előtt hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg finoman porcukorral.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu