Csokival bevont méteres kalács tojáslikőrrel töltve: a karácsonyi menü fénypontja lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A méteres kalács, másik ismert nevén az őzgerinc, az egyik legfinomabb sütemény, amit a megszokottól eltérően ünnepi köntösben is elkészíthetsz.
Nekem az egyik legnagyobb kedvencem a méteres, számomra házi főzött krémmel az igazi, de puncsos töltelékkel készítve is nagyon finom. A régi lagzis süti minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de ha már karácsony, akkor süsd meg különlegesebb ízesítéssel a fenséges desszertet.
Erre bőven van lehetőséged, akár citromos krém is kerülhet a lapok közé. Az alábbi recept tojáslikőrrel készül, ami a meghitt ünnepen nagyon kedvelt ital, süteményekbe csempészve is csodás lesz. Ha bejön ez a töltelék, és marad egy kevés, akkor használd fel linzer készítésénél is.
Méteres kalács tojáslikőrrel töltve
Hozzávalók 8 személyre
Fehér piskóta:
- 4 darab tojás
- 20 dekagramm cukor
- 22 dekagramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 deciliter olaj
- 6 evőkanál víz
Kakaós piskóta:
- 4 darab tojás
- 20 dekagramm cukor
- 22 dekagramm liszt
- 6 evőkanál víz
- 4 dekagramm kakaó
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 deciliter olaj
Krém:
- 600 milliliter tej
- 400 milliliter tojáslikőr
- 4 darab tojássárgája
- 180 gramm porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 200 gramm búzadara
- 400 gramm vaj
Máz:
- 300 gramm tej- vagy étcsoki
Elkészítés:
Piskóta:
A fehér piskótához a lisztet a sütőporral forgassuk egybe.
A 4 darab tojást válasszuk szét.
A fehérjéből verjünk kemény habot, a sárgáját a cukorral keverjük fehéredésig, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az olajat, a sütőporos lisztet, vizet. Egybekeverés után a tojásfehérjét is forgassuk hozzá, majd a masszát simítsuk sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent őzgerincformába, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 30-40 percre. (Mivel minden sütő más, alkalmazzunk tűpróbát.)
A kakaós piskótával ugyanígy járjunk el, csak a lisztes sütőporhoz a kakaót is forgassuk hozzá.
A tésztát hűtsük ki, majd a bordáinak megfelelően szeleteljük fel.
Krém:
A tejet a tojáslikőrrel keverjük egybe, majd tegyük fel melegedni. Amikor meleg, keverjük bele a tojássárgáját. Keverjük folyamatosan, közben adjuk hozzá a porcukrot, vaníliás cukrot, búzadarát, vajat, és keverjük addig, amíg a vaj elolvad, sűrű lesz a krém. (Ha túl sűrű, akkor tejet, ha folyékonyabb, akkor búzadarát adagoljunk hozzá, de csak kis mennyiségben.)
A krémet teljesen hűtsük ki, folpackkal takarjuk le, és időnként keverjük át, hogy krémes, kenhető állaga maradjon.
Összeállítás:
Egy tálcára helyezzünk egy szelet fehér piskótát, kenjünk meg krémmel az egyik oldalát, utána illesszünk hozzá egy kakaós tésztát, a szabad oldalára kenjünk krémet. Illesszünk hozzá egy fehér lapot, ezt a folyamatot ismételjük addig, amíg elfogy a tészta. Végül a őzgerinc oldalát és tetejét is alaposan kenjük meg a krémmel.
Máz:
A kockára tört csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd csorgassuk a süteményre úgy, hogy a krémet teljesen befedje. Az őzgerincet tegyük hűtőbe, néhány óra pihentetés után ferdén szeletelve kínáljuk.
Fotó: Getty Images