
Szuperpuha szilveszteri linzer – A rétegek közé bármilyen édes töltelék kerülhet

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pár perces, krémes tiramisugolyó: 4 hozzávalóból készül
Ropogós

Filléres, csípős paprikás krumpli: jó sűrű a szaftja

7 mennyei fogás avokádóval: összegyűjtöttük a legjobb recepteket

Roppanós, kapros reteksaláta: a citromos dresszing a lelke

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi

Álompuha réteges, krumplis pogácsa: rögtön dupla adaggal süsd
A mutatós linzerből érdemes rögtön dupla adagot készíteni, ugyanis a tészta napok múlva is megőrzi puhaságát.
A kétféle színű linzerként, szilveszteri linzerként vagy legényfogó süteményként ismert vendégváró desszert bármilyen édes töltelékkel összeragasztható. A puha lapok lehetnek csak egyszínűek is, érdemes azonban kettéválasztani a begyúrt cipót, majd az egyik felébe kakaót dolgozni. Összerakásnál az egyik érme legyen sima fehér, a másik pedig kakaós, így sokkal mutatósabb lesz a finomság, de készülhet csak kakaós és csak sima linzer is.
Ha kétféle színű tésztából készülne, akkor mindig együtt süljön a kakaós a fehérrel, mert utóbbinál lehet látni, mikor kap egy kis színt, így lehet ellenőrizni, hogy megsült-e a tészta.
Vaj helyett zsírral is készülhet a linzer, és bármilyen formában kiszaggatható. Kissé időigényes a gyártása, de megéri, hiszen több napig eláll és ugyanolyan finom lesz. Frissen még picit ropogós, de minél többet áll, annál puhább lesz, ezért is olyan népszerű ez a sütemény.
Szilveszteri linzer

Hozzávalók 30 darabhoz
- 50 dekagramm finomliszt
- 20 dekagramm cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dekagramm vaj
- 1 darab tojás
- 2 darab tojássárgája
- tejföl szükség szerint
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- szükség szerint lekvár, nutella, bármilyen édes töltelék
- szükség szerint porcukor (szóráshoz)
Elkészítés:
A lisztet és a sütőport szitáljuk keverőtálba, keverjük össze, majd morzsoljuk bele a szobahőmérsékletű vajat.
Az egész tojást és a tojássárgákat a kétféle cukorral keverjük habosra, majd öntsük a liszthez, gyúrjunk belőle lágy tésztát. Gyúrás közben a tejfölből annyit adagoljunk evőkanalanként, amennyiből lágy, jól gyúrható massza lesz. Ha túl lágy lett, pici liszttel javítsunk az állagán. A tésztacipót felezzük meg, majd az egyikbe dolgozzuk bele a kakaót, végül folpacka csomagolva 30 percre tegyük hűtőbe pihenni a tésztacipókat.
A tésztákat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd szaggassuk ki, sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokos előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük meg őket (épp csak egy kis színe legyen a tészta aljának).
A kisült lapokat kenjük meg a választott krémmel, illesszük össze, majd porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images