Illatos sült alma mézzel és fahéjjal sütve: mazsola kerül a belsejébe
A dióval és mazsolával töltött illatos sült alma hamisítatlan őszi-téli édesség.
Ha alapvetően nem kedveled a markáns, kissé földes ízű céklát, próbáld ki sütőben sütve, édeskés, krémes és mennyei lesz. Érdemes az ízesítésével is játszani, a méz és a balzsamecet nagyon jól állnak neki, ellensúlyozzák a zöldség erőteljes ízét, miközben kiemelik a természetesen édes aromáját.
A sült zöldség akkor az igazi, ha magas hőfokon készíted. A zöldséget összevághatod, majd olívaolajjal bedörzsölve a forró sütőbe tolhatod, de a céklát egészben érdemes sütni, csomagold alufóliába.
A zöldfűszereket bátran variálhatod, de a kakukkfüvet nem érdemes lehagyni róla, nagyon jól passzol a zöldséghez.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A céklákat alaposan mossuk meg, vágjuk le a tetejüket/aljukat. Csomagoljuk őket alufóliába, ha túl nagyok, vágjuk őket félbe, és a feleket bugyoláljuk be. Toljuk őket a sütőbe kb. 45 percre, míg a villa könnyedén bele nem megy a húsukba.
Ha kihűltek, dörzsöljük le a héjukat. Utána vágjuk kis kockákra.
Forgassuk össze a céklakockákat az olajjal, mézzel, balzsamecettel, fűszerekkel, majd oszlassuk el egy sütőpapírral bélelt tepsin.
Toljuk a sütőbe még 10 percre, majd melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu