Mézes-chilis sült krumpli szezámmaggal szórva – Dupla bundában sül ropogósra

chilis mézes sültkrumpli cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem elég, hogy sült krumpli, még meg is van bolondítva mézes-chilis mázzal, biztos, hogy a tíz ujjadat is megnyalod utána.

A sültkrumpli-rajongóknak kötelező elkészíteniük ezt a receptet, a burgonya a chilis-mézes máztól még finomabb lesz. Ráadásul szuperropogós lesz, de ehhez egy kis praktikát is be kell vetned. A krumplikat kétszer kell megforgatnod lisztes keverékben, majd kétszer is kell kisütnöd forró olajban, csak ezután jön a mézes-chilis máz.

Ha az egyszerűbb ízeket kedveled, de a ropogós textúrából nem engednél, akkor próbáld ki ezt a tepsiben sült változatot. Ha pedig édeskrumpli-rajongó vagy, akkor így készítsd el a kedvenc köretedet. 

Ez a chilis változat már nem is köret, inkább előétel, úgynevezett finger food, baráti összejövetelek nassolnivalójaként is szuper. 

Mézes-chilis sült krumpli szezámmaggal

chilis mézes sültkrumpli recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz:

Alap:

  • 2 darab krumpli (közepes)
  • sütéshez olaj

Első réteg:

  • 2 teáskanál chilipor
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál

Második réteg:

  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 0.5 kávéskanál bors
  • 2 evőkanál víz

Szósz:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 3 evőkanál szezámmag
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 teáskanál szójaszósz
  • 2 evőkanál ketchup
  • 1.5 evőkanál méz
  • 1 teáskanál chilipor
  • 50 milliliter víz
  • 1 teáskanál kukoricaliszt
  • 2 evőkanál zöldhagyma zöldje apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit alaposan tisztítsuk és hámozzuk meg, majd vágjuk egyforma méretű hasábokra. Ekkor újra mossuk meg folyó víz alatt, majd tegyük félre. 

Egy nagyobb tálban keverjük össze az első réteghez a kukoricalisztet, a lisztet, a chiliport, a fokhagymaport és a sót. Forgassuk bele a krumplit úgy, hogy mindenhol befedje a keverék. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, félig süssük meg a krumplikat. Vigyázzunk, hogy a krumplik ne ragadjanak össze sütés közben, inkább egyszerre kevesebbet süssünk. Vegyük ki a serpenyőből a krumplikat, egy papírtörlőn hagyjuk őket kihűlni. 

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a kukoricalisztet és a borsot annyi vízzel, hogy viszonylag sűrű masszát kapjunk. Forgassuk bele a félig sült krumplikat úgy, hogy teljesen befedje őket, majd süssük aranybarnára őket az olajban. Szedjük ki egy papírtörlőre, tegyük félre. 

Egy másik serpenyőben forrósítsunk 2 evőkanál olajat, pirítsuk meg rajta az apróra vágott fokhagymát. Adjuk hozzá a chilipelyhet és a szezámmagot, pirítsuk még pár percig. Ekkor öntsük hozzá az ecetet, a szójaszószt, a ketchupot, a mézet és a chiliport, alaposan keverjük össze. A kukoricalisztet keverjük össze a vízzel, majd adjuk a mézes keverékhez, addig hagyjuk a tűzön, amíg be nem sűrűsödik. A sült krumplit keverjük össze a hagyma zöldjével, majd forgassuk bele a szószba. Vegyük le a tűzhelyről. Azonnal tálaljuk szezámmaggal és maradék összevágott zöldhagymával megszórva. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük