Szuperomlós flódni négyféle töltelékkel: a hagyományos hanukai süti bevált receptje
A hagyományos zsidó hanukai sütemény, a flódni ezekkel az arányokkal lesz tökéletes.
Mamám mézes krémese legendás volt, a legeslegfinomabb, amit valaha kóstoltam. Sajnos nem tanultam el tőle a receptet, de a régi szakácskönyveket és kézzel írt lapokat bújva megtaláltam az ismerős sorokat. Ez alapján reprodukáltam a mézesét, és ha nem is lett teljesen olyan, mint az övé – ami, mint tudjuk, lehetetlen –, abszolút felidézte a szeretett ízeket, és hatalmas sikert aratott a családban.
Nem állítom, hogy a mézes krémest seperc összeállítani, a lapok nyújtása és sütése is időt igényel, ahogy a krém elkészítése is, de összességében egyik folyamat sem bonyolult. A tészta 5-6 perc alatt megsül, a krémhez pedig csak tejbegrízt kell főzni, és maximum az az időigényes, amíg kihűl, és tovább lehet vele dolgozni.
A mézes krémest érdemes legalább egy nappal előbb összeállítani, mint ahogy kínálnád, ugyanis a lapok frissen még törékenyek és kemények, a tölteléktől puhulnak meg.
Kezdjük a tésztával, a lapoknak ki kell hűlniük töltés előtt.
A tésztához a tojást, vajat, mézet, tejet, porcukrot, szódabikarbónát keverjük össze alaposan egy hőálló tálban. Tegyük a gáztűzhelyre, majd folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, majd főzzük 2-3 percig.
Öntsük a keveréket a lisztre, először kanállal, majd kézzel dolgozzuk össze a tésztát. Picit ragacsos lesz a méz miatt, de szépen össze fog állni, nem szabad több lisztet hozzáadni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az összeállt tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára, majd osszuk négy részre.
Mindegyik részt tegyük sütőpapírra, majd nyújtsuk kb. 25x28 centis téglalappá. Villával szurkáljuk meg őket pár helyen. Melegen nyújtsuk ki a lapokat, mert ahogy hűlnek, megkeményednek. A sütőpapírral együtt tegyük át az első lapot egy tepsi hátuljára. Toljuk a sütőbe 5-6 percre. Süssük meg a többi lapot is, várjuk meg, míg kihűlnek.
Közben készítsük el a krémet.
A hideg tejben keverjük el a búzadarát, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés közben kezdjük el melegíteni. Ha sűrű a grízünk, húzzuk le a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni.
A puha margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ha egészen krémes, adjuk hozzá a kihűlt grízt, azzal is keverjük egyneművé.
Kezdődhet az összeállítás:
készítsünk magunk elé egy tálcát, tegyünk rá egy tésztalapot. Kenjük meg a krém felével, ne sajnáljuk róla. Utána mehet rá egy újabb tésztalap, picit nyomjuk rá, majd kenjük meg bőven lekvárral. Utána ismét tésztalap és a krém másik fele következik. A végét lappal zárjuk. Picit nyomjuk össze a lapokat, majd álljunk neki a máznak.
Készítsük el e szerint a recept szerint. Még melegen öntsük a tésztára, mert ha megszilárdul, nehéz lesz majd kenni. Attól függően, mekkorára sikerült nyújtani a tésztát, lehet, nem lesz szükség az összes mázra.
A kész mézes krémest tegyük félre egy napra, hagyjuk állni, hogy a lapok megpuhuljanak és szépen összeálljon. Másnap szeleteljük.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors