A hagyományos mézes krémes bevált receptje: pár nap múlva még puhább és finomabb
Puha, mézes lap, lágy, selymes krém, lekvár és csoki. Ennek a sütinek képtelenség ellenállni.
Az étel alapjául szolgáló mézes-mustáros szószhoz nincs szükséged sokkal több hozzávalóra, mint amit a nevében is olvashatsz. Mivel a méz és a mustár dominálják az összhatást, ezért a feltétet illetően elég nagy mozgásteret nyújt a recept.
A csirkés verzió a legelterjedtebb, azonban ha nem eszel húst, bátran kísérletezhetsz növényi fehérjékkel, ahogy én is tettem (és milyen jól!), és készítheted azokkal a bevált receptet. A tejszínt szintén helyettesítettem, mégpedig kókuszkrémmel, és bár elsőre ijesztő lehet a kókuszos íz gondolata, ne aggódj, a krémességén kívül más nem fog emlékeztetni a gyümölcsre. Válaszd a dobozos változatot, mert attól optimális sűrűségű lesz a szósz, így még a sűrítéssel sem kell foglalkoznod.
Daraboljuk fel a hagymát, és 2 perc alatt dinszteljük üvegesre az olívaolajon. Adjuk hozzá a megtisztított, apró kockákra vágott répát, a lecsöpögtetett és kockákra vágott tofut, és a vízzel és sóval fedő alatt pároljuk puhára.
Készítsük el a szószt: egy tálkába mérjük ki a mustárt és a mézet, és kis mennyiségekben keverjük hozzá a kókuszkrémet. A keveréket öntsük a tofura, és forraljuk fel. 1-2 percig főzzük, a végén pedig adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Főtt rizzsel tálaljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu