Rögtön puha mézes puszedli: a legjobb gasztroajándék házilag

12
Nyomtatás
puszedli2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Illatos, fűszeres, mézes és pihe-puha ez a puszedli, a karácsonyi asztalon kötelező helye van, ráadásul nem csak finom, mutatós is.

Bevallom, hiába imádom a puszedlit, most először készítettem házilag, de akkora siker lett, hogy ezentúl állandó szereplő lesz a karácsonyi asztalon. A tésztája nagyon hasonló a mézeskalácshoz, fűszeres és nagyon mézes, de hatalmas előnye, hogy rögtön nagyon puha és omlós. 

A tésztába mézeskalácsfűszer-keveréket is tehetsz, vagy csak fahéjjal is készítheted. A tojásnak csak a sárgáját keverd bele, a fehérjére az édes mázban lesz szükség. Utóbbit vízgőz felett, porcukorral kell kikeverni, de nem szabad teljesen keményre verni, sűrűnek, stabilnak, de kenhetőnek kell lennie. A lekent puszedlit hirtelen még ragacsosnak fogod érezni, de ha megszárad rajta a máz, pont olyan, vagyis még sokkal finomabb lesz, mint a bolti.

Mézes puszedli

puszedli

Hozzávalók 35 darabhoz

Puszedli:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk fahéj
  • 0.5 tk szegfűszeg
  • 0.25 tk gyömbér
  • 0.25 tk szerecsendió
  • 15 dkg méz
  • 15 dkg porcukor
  • 7.5 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 3 db tojássárgája

Máz:

  • 3 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet és a szódabikarbónát szitáljuk tálba, keverjük el benne a fűszereket.

A mézet tegyük egy kis tálkába, majd a mikróban olvasszuk fel 30-45 másodperc alatt. Utána keverjük habosra a cukorral és a vajjal, majd öntsük fel a tejjel. Keverjük bele a tojássárgákat is.

Forgassuk bele a lisztes keveréket, röbb részletben adagoljuk, míg össze nem áll a tészta, ekkor még nagyon ragacsos.

Tegyük be a hűtőbe 1-2 órára pihenni, hogy könnyebben formázható legyen.

Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Formázzunk a tésztából diónyi golyókat, majd tegyük őket a tepsibe. Toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg az aljuk aranybarna lesz.

Közben a tojásfehérjét kezdjük el verni vízgőz felett. Amikor habos a teteje, adjuk hozzá a porcukrot. Nem kell belőle teljesen kemény habot verni, csak addig keverjük habverővel, míg sűrű, kenhető massza nem lesz belőle. Kenjük le vele a puszedliket. Tegyük őket vissza a lekapcsolt sütőbe száradni, vagy szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt kínálnánk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon