Így lesz tökéletes a cukormáz: bevált tippek profi cukrászoktól
Cukormázzal bármilyen sütit mutatósabbá és finomabbá tehetsz. Ha így készíted, biztosan sikerül.
Bevallom, hiába imádom a puszedlit, most először készítettem házilag, de akkora siker lett, hogy ezentúl állandó szereplő lesz a karácsonyi asztalon. A tésztája nagyon hasonló a mézeskalácshoz, fűszeres és nagyon mézes, de hatalmas előnye, hogy rögtön nagyon puha és omlós.
A tésztába mézeskalácsfűszer-keveréket is tehetsz, vagy csak fahéjjal is készítheted. A tojásnak csak a sárgáját keverd bele, a fehérjére az édes mázban lesz szükség. Utóbbit vízgőz felett, porcukorral kell kikeverni, de nem szabad teljesen keményre verni, sűrűnek, stabilnak, de kenhetőnek kell lennie. A lekent puszedlit hirtelen még ragacsosnak fogod érezni, de ha megszárad rajta a máz, pont olyan, vagyis még sokkal finomabb lesz, mint a bolti.
A lisztet és a szódabikarbónát szitáljuk tálba, keverjük el benne a fűszereket.
A mézet tegyük egy kis tálkába, majd a mikróban olvasszuk fel 30-45 másodperc alatt. Utána keverjük habosra a cukorral és a vajjal, majd öntsük fel a tejjel. Keverjük bele a tojássárgákat is.
Forgassuk bele a lisztes keveréket, röbb részletben adagoljuk, míg össze nem áll a tészta, ekkor még nagyon ragacsos.
Tegyük be a hűtőbe 1-2 órára pihenni, hogy könnyebben formázható legyen.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Formázzunk a tésztából diónyi golyókat, majd tegyük őket a tepsibe. Toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg az aljuk aranybarna lesz.
Közben a tojásfehérjét kezdjük el verni vízgőz felett. Amikor habos a teteje, adjuk hozzá a porcukrot. Nem kell belőle teljesen kemény habot verni, csak addig keverjük habverővel, míg sűrű, kenhető massza nem lesz belőle. Kenjük le vele a puszedliket. Tegyük őket vissza a lekapcsolt sütőbe száradni, vagy szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt kínálnánk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia
@sobors.hu