Mézeskalácsfűszer-keverék a karácsonyi sütéshez: sokkal aromásabb, mint a bolti

Mezeskalacs fuszerkeverek c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokkal jobb, mint az előre csomagolt bolti társai, ráadásul gazdagabb ízvilágú süteményeket készíthetsz, ha ezt a keveréket használod.

Az ünnepi időszak közeledtével egyre több előre összeállított, süteményekhez használható fűszerkeverék jelenik meg a boltok polcain. Nagyon csalogatóak, illatozó desszerteket ígérnek, és bevallom, én is többször kipróbáltam már az egyes variációkat. Alapvetően kellemes összhatást eredményeznek, de a saját összeállítású, házi keverékemmel összehasonlítva mégis alulmaradtak.

Ráadásul a bolti keverékek tartalmaznak olyan fűszereket, amelyeket nem tudok elképzelni karácsonyi sütikben: ilyen például a csillagánizs. Ez természetesen személyes preferencia kérdése, de ha te is letisztultabb, ugyanakkor aromásabb ízvilágú fűszerezést választanál, akkor állítsd össze az alábbi keveréket. Én már évek óta ezzel sütöm a mézeskalácsot, és rengeteg dicséretet zsebeltem be vele. 

És nem csak ehhez a süteményhez használhatod: forró csokit, kávés italokat, kevert sütiket, muffinokat, de akár reggeli zabkását is ízesíthetsz vele.

Mézeskalácsfűszer-keverék

Mezeskalacs fuszerkeverek

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 6 tk őrölt gyömbér
  • 4 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 0.5 tk őrölt szegfűbors (opcionális)
  • 0.5 tk őrölt kardamom (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Mérjük egy tálkába az alapanyagokat, és alaposan keverjük össze őket.

Ha egész fűszereket használunk, akkor mozsár vagy fűszerdaráló segítségével őröljük őket porállagúvá, és azután keverjük össze.

Felhasználásig légmentesen zárható dobozban vagy üvegben tároljuk, hogy a keverék minél többet megőrizzen intenzív aromájából.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük