A híres, amerikai mogyoróvajas keksz receptje: 3 hozzávalóból készül
Az amerikaiak népszerű teasüteményét, a mogyoróvajas kekszet nagyon kevés hozzávalóból villámgyorsan elkészítheted.
Kekszekből sosem elég, és szerencsére annyiféle ízben készíthetők, hogy sosem lehet megunni őket. A vajas kekszek a kedvenceim, nagyon gyorsan összeállíthatók, hamar kisülnek, és utána elállnak egy dobozban, persze korlátozott ideig, amíg meg nem eszed őket.
Ha szereted a hummuszt, akkor biztosan van otthon szezámmagpasztád, vagyis tahinid. Ebből a hozzávalóból csak kevés kell a csicseriborsó mellé, így ha úgy jársz, mint én, és van otthon egy bontott üveged, akkor most felhasználhatod ehhez a csodás és izgalmas kekszhez. Ahogy beleharapsz, egyszerre fogod érezni az édes és a sós ízt, a tahini krémességét, egyszerűen abbahagyhatatlan.
Ha hasonlóan magvas kekszet szeretnél készíteni, akkor ezt a sokmagvast is próbáld ki, ez inkább sós irányba megy.
A mézet csorgassuk egy lábasba, és kicsit erősebb lángon, mint a közepes, forraljuk fel. Főzzük 5 percig, hogy besötétedjen, és mogyorós illata legyen. Keverjünk rajta egyet, és vegyük le a tűzről.
Forgassuk hozzá a felkockázott vajat, majd addig keverjük, amíg fel nem olvad teljesen a vaj, majd öntsük egy hőálló tálba. A mézes vajhoz adjuk hozzá a kétféle cukrot, kanalazzuk bele a tahinit, üssük bele a tojást és a tojássárgáját, majd jól keverjük össze. Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, szórjuk bele a szódabikarbónát, majd folyamatosan keverve öntsük hozzá a nedves hozzávalókat. Keverjük csomómentesre, és tegyük a hűtőbe legalább 3 órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztából formáljunk 20 egyforma golyót, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Egy kanál domború felével kicsit nyomkodjuk le a tetejét, szépen lapogassuk el, és szórjuk meg szezámmaggal és nagy szemű sóval.
Süssük a kekszeket 10-12 percig. Hagyjuk kicsit hűlni a sütőpapíron, majd tegyük át rácsra és várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
@sobors.hu