Ropogós, sós keksz magvakkal dúsítva: rögtön dupla adagban készítsd

Nyomtatás
42995754 3281946 74a6b19256b16c95d0bf750597ef2a71 wm
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ropi és chips helyett készíts házi krékert, a ropogós keksz tökéletes nasi lesz az esti film vagy egy jó könyv mellé.

Ha vendégségbe mész, biztosan mindig az édes falatok, sütik kapják a főszerepet, pedig néha jólesik valamilyen sós finomságot ropogtatni. Ez a magvas keksz garantált kedvenc lesz, ráadásul egyszerűen és viszonylag gyorsan készül a házi kréker.

A keksz alapja vajas tészta, amely attól különleges, hogy egy nagyon kevés cukor is kerül bele. A sütőből kikerülve jó ropogós lesz a keksz, a lehető legjobb nasi film vagy könyv mellé, főleg, ha még mártogatóst is kínálsz mellé.

Magvakból szinte bármilyet és bármilyen arányban használhatsz, legyen az szezám-, napraforgó- vagy tökmag, de akár egész mákot is szórhatsz rá. A magvakat jó alaposan nyomkodd bele a tésztába, oszlasd el rajta. Ha szeretnéd, tojással is lekenheted a tészta tetejét, úgy biztosan rátapadnak a magvak.

Sós, magvas keksz

42995764 d7d8311198aae67ee73db11247085412 wm

Hozzávalók 40 darabhoz

Keksz:

  • 140 gramm liszt
  • 0.5 tk
  • 0.5 tk sütőpor
  • 1 tk cukor
  • 55 gramm vaj
  • 60 ml víz

Magvak:

  • 2 ek tökmag (hámozott)
  • 3 ek napraforgómag
  • 3 ek szezámmag (fehér és fekete)
  • 0.5 tk
  • 1 tk fokhagymapor
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük össze az átszitált lisztet, sütőport, a sót és a cukrot egy tálban. Adjuk hozzá a kockákra vágott, hideg vajat, majd morzsoljuk el a liszttel. Amikor morzsás, öntsük fel a vízzel, majd dolgozzuk egybe a tésztát. Ha összeállt egy gombóccá, csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 20 percre.

Amíg pihen a tészta, szórjuk a magvakat egy serpenyőbe, majd pirítsuk őket 3-4 percig folyamatos kevergetés mellett. Ha picit megpirultak, vegyük le őket a tűzről, szórjuk rájuk a sót és a fokhagymaport. Hagyjuk hűlni.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A tésztát nyújtsuk 3 mm vékonyra két sütőpapír között. Ha kinyújtottuk, szórjuk a tetejére a magvakat, oszlassuk el a tésztán egyenletesen, nyomkodjuk bele, amennyire tudjuk. Egy éles kés segítségével vágjuk be a tésztát úgy, hogy majd falatnyi darabokra lehessen szétszedni, de egyelőre a tészta maradjon egyben. 

Így, ahogy van, egyben, a sütőpapírral együtt tegyük egy sütőlapra, majd toljuk a sütőbe 13-15 percre, míg a szélei aranybarnák nem lesznek. Ekkor húzzuk ki a sütőből, még egyszer vágjuk át a késsel a vonal mentén, szedjük szét darabokra, majd toljuk vissza még 3 percre, hogy a kekszek szélei is megpiruljanak.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon