A hummusz nem csak finom, egészséges is - 6 szuper receptet mutatunk

hummusz cover ok
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A hummusz, vagyis a csicseriborsókrém a Közel-Keletről érkezett hozzánk, és mind a növényi étrendet folytatók, mind a húsevők között hamar nagy népszerűségre tett szert.

A Közel-Keleten nincs olyan hűtőszekrény, amelyben ne lenne hummusz, amely szinte minden étkezésnél helyet kap az asztalon. Előtélként, salátával, pitával vagy más pékáruval fogyasztják, de szendvicsbe is kenik. 

Az alap hummusz olívaolajjal, fokhagymával készül, amit friss citromlével, római köménnyel és sóval ízesítenek, majd tahinival, vagyis szezámmagpasztával keverik össze. Így áll össze sűrű, krémes, kenhető állagú krémmé vagy mártogatóssá, amit aztán kedved szerint variálhatsz.

Magyarországra a falafelesek és a gyrosok elterjedése hozta be a csicseriborsókrémet, aztán már élelmiszerboltok is elkezdték árusítani. Ahhoz, hogy eligazodj a ma már viszonylag nagy választékban, ezt a tesztet érdemes végigböngészned.

A hummusz készítése

Amennyiben nem a boltit választanád, akkor sincs nehéz dolgod, mert az alapanyagok is könnyen beszerezhetők és a krém elkészítése sem tart tovább negyedóránál. Ha a szezámmagpasztát is házilag készíted, akkor kicsit több időt szánj rá, illetve, ha nem konzerv csicseriborsóból csinálod, akkor a szárazat be kell áztatni néhány órára. Utána viszont csak a botmixerre lesz szükséged, hogy a krémet ízlésed szerint teljesen krémesre vagy kicsit darabosabbra turmixold.

Az alaphummuszt nagyon sokféleképpen ízesítheted, még édesre is elkészítheted. A hummusz egyébként elképesztően egészséges, magas a fehérjetartalma, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz és a rosttartalma is kiemelkedő.

hummusz variációk álló

Hummusz variációk

Kápia paprikás hummusz

A paprikák között szinte egyedülállóan édes ízű, élénkpiros színű paprika nagyon nagy népszerűségnek örvend. Édességét magas cukortartalmának köszönheti. Viszonylag sokáig eláll, nem fonnyad meg hamar. Kiválóan alkalmas grillezésre, ami még jobban kihozza a zamatát. A grillezett paprikával a hummuszodat is ízesítheted. A kápia paprikás hummusz így nemcsak kicsit édeskésebb, hanem kellemesen füstös ízű is lesz. 

kápia paprikás hummusz álló ok

Céklás hummusz

Az antioxidánsokat, vasat, kalciumot és magnéziumot tartalmazó szuperegészséges zöldséget, a céklát millió formában fel tudod használni. Érdemes rendszeresen fogasztani, mert azon kívül, hogy finom, csökkenti a vérnyomást, rákmegelőző hatásáról ismert, jó a vérszegénység ellen és még az állóképességedet is javítja. A céklának van egy jellegzetes "földíze", amelyet úgy is enyhíthetsz, ha összekevered valamivel, például hummusszal. A céklás hummusz nemcsak szép színű mártogatós, hanem szuperegészséges kence is. 

céklás hummusz álló ok

Sütőtökös hummusz

Sütőtökszezonban mindenképpen készítsd el ezt a napsárga, vidám színű kencét, amihez akár a maradék sütőtökpürét is felhasználhatod. A hummusz a zöldségtől kellemesen édeskés lesz, és persze a sütőtök minden jósága is belekerül. A sütőtökös hummusz igazi téli szuperétel. 

sütőtökös hummusz álló ok

Avokádós hummusz

Ez a hummusz annyival könnyedebb a többi változatnál, hogy tahini helyett görög joghurtot is tehetsz bele. Az avokádó, ahogy a csicseriborsó is, tele van telítetlen zsírsavval, jót tesz a szívnek, csökkenti a koleszterinszintet. Nyersen fogyasztva a legegészségesebb. Ha magában íztelennek találod, ebben az avokádós hummuszban biztosan meg fogod kedvelni. Érdemes hangsúlyos zöldfűszerekkel, például korianderrel ízesíteni. 

avokádós hummusz álló

Zöld hummusz

A mártogatós kétféle zöldfűszertől kapja a színét, a bazsalikomtól és a petrezselyemtől. Üde és friss ízvilágot fogsz kapni, de egyik fűszer sem lesz benne túl hangsúlyos. A tavaszváró zöld szín pedig a szemet is gyönyörködteti. A zöld hummuszt érdemes friss zöldséghasábokkal kínálni. 

zöld hummusz álló

Epres hummusz

A hummuszt nemcsak sósan, hanem édesen is  el lehet készíteni, akár friss gyümölccsel is. Az elsőre kissé bizarr ízkombináció, az epres hummusz inkább magában kanalazható édesség, de mártogatósnak vagy húsok mellé is nagyon jó választás.

epres hummusz

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Szász Eszter /Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük