Villámgyors, szaftos barackpite – Muffinsütőben egyszerűen elkészíthető
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az igazán finom barackot úgy jó enni, ha a leve is csurog a szánk szélén, annyira puha.
A barack annyira nyári gyümölcs, hogy csak fürdőruhában tudom elképzelni magam, ahogy eszem. A leve végigcsurog a karomon és a lábamon, de nem foglalkozom vele, mert csak beugrom a vízbe és már nyoma sincs a ragacsos lének.
Igazi szerelemgyümölcs, nemcsak nyersen finom, hanem süteményekben is tökéletes alapanyag, finom szaftossá varázsolja a tésztát. Ezúttal pitetésztába tettem, de nem hagyományosan, hanem muffinsütőben készítettem, kisebb darabokat sütöttem, így akár uzsonnára is csomagolhatok belőlük.
Mini barackpite
Hozzávalók 4 adaghoz
Töltelék
- 1 darab tojás (kenéshez)
- 1 teáskanál tej (kenéshez)
- 2 darab őszibarack
- 2 evőkanál őszibarackdzsem
- 2 evőkanál nádcukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csipet só
- tetejére cukor
Pitetészta
- 250 gramm liszt
- 1 evőkanál tejföl
- 1 darab tojás
- 125 gramm vaj (jéghideg)
- 60 gramm cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
Elkészítés:
Készítsük el a pitetésztát. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval, majd morzsoljuk bele a hideg vajat. Adjuk hozzá a cukrot, majd a tojást, végül a tejfölt is. Gyúrjunk belőle egynemű tésztát. Csomagoljuk be, majd tegyük be a hűtőbe egy órára.
Készítsük el a tölteléket. A barackot hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. Egy tálban villával verjük fel a tojást egy kis tejjel. Egy másik tálban keverjük össze a felkockázott barackot, a barackdzsemet, a nádcukrot, a fahéjat és a sót.
A pitetésztát nyújtsuk ki, majd egy pohárral szaggassunk belőle 10-11 centiméter átmérőjű köröket. A muffinsütőt vajazzuk ki, majd béleljük ki a tésztával úgy, hogy lógjon túl a szélén. Mindegyik mélyedésbe kanalazzunk a töltelékből.
A tészta maradékából szaggassunk 6 centiméter átmérőjű köröket. Ezekkel takarjuk be a süteményeket úgy, hogy a szélüket zárjuk jól össze.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tészta tetejét kicsit vágjuk be, kenjük meg a felvert tojással, majd hintsük meg egy kevés porcukorral.
Süssük 30-35 percig.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors