Villámgyors, szaftos barackpite – Muffinsütőben egyszerűen elkészíthető

mini őszibarackos pite cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Az igazán finom barackot úgy jó enni, ha a leve is csurog a szánk szélén, annyira puha.

A barack annyira nyári gyümölcs, hogy csak fürdőruhában tudom elképzelni magam, ahogy eszem. A leve végigcsurog a karomon és a lábamon, de nem foglalkozom vele, mert csak beugrom a vízbe és már nyoma sincs a ragacsos lének.

Igazi szerelemgyümölcs, nemcsak nyersen finom, hanem süteményekben is tökéletes alapanyag, finom szaftossá varázsolja a tésztát. Ezúttal pitetésztába tettem, de nem hagyományosan, hanem muffinsütőben készítettem, kisebb darabokat sütöttem, így akár uzsonnára is csomagolhatok belőlük. 

Mini barackpite

mini őszibarackos pite recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

Töltelék

  • 1 darab tojás (kenéshez)
  • 1 teáskanál tej (kenéshez)
  • 2 darab őszibarack
  • 2 evőkanál őszibarackdzsem
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csipet
  • tetejére cukor

Pitetészta

  • 250 gramm liszt
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 darab tojás
  • 125 gramm vaj (jéghideg)
  • 60 gramm cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a pitetésztát. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval, majd morzsoljuk bele a hideg vajat. Adjuk hozzá a cukrot, majd a tojást, végül a tejfölt is. Gyúrjunk belőle egynemű tésztát. Csomagoljuk be, majd tegyük be a hűtőbe egy órára.

Készítsük el a tölteléket. A barackot hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. Egy tálban villával verjük fel a tojást egy kis tejjel. Egy másik tálban keverjük össze a felkockázott barackot, a barackdzsemet, a nádcukrot, a fahéjat és a sót. 

A pitetésztát nyújtsuk ki, majd egy pohárral szaggassunk belőle 10-11 centiméter átmérőjű köröket. A muffinsütőt vajazzuk ki, majd béleljük ki a tésztával úgy, hogy lógjon túl a szélén. Mindegyik mélyedésbe kanalazzunk a töltelékből. 

A tészta maradékából szaggassunk 6 centiméter átmérőjű köröket. Ezekkel takarjuk be a süteményeket úgy, hogy a szélüket zárjuk jól össze. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A tészta tetejét kicsit vágjuk be, kenjük meg a felvert tojással, majd hintsük meg egy kevés porcukorral. 

Süssük 30-35 percig. 

Fotó: Szász Eszter /Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük