Pihe-puha, mogyorókrémmel töltött kifli: kiadós leves után tökéletes desszert

nkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édes tölteléket még izgalmasabbá teheted, ha egy maréknyi durvára vágott mogyorót vagy diót szórsz rá.

A mogyorókrémmel töltött kifli igazi álomsüti, elképesztően finom, jólesik belőle minden falat, úgyhogy érdemes dupla adagban készíteni.

Az én családomban a mogyoró nagy kedvenc, szeretjük sósan is ropogtatni, és persze édesen, különböző süteményekbe csempészve. A mogyorókrém szinte minden desszertet csodássá tesz, egyszerűen gofrira kenve is mennyei, de kevert tésztákban is elfér, a legfinomabb azonban akkor lesz, ha töltelékként használod. Persze ha nem vagy mogyorókrémpárti, akkor próbáld ki lekvárral vagy citromkrémmel töltve.

Mogyorókrémmel töltött kifli

nkct

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg finomliszt
  • 7 g porélesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 0.5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • mogyorókrém ízlés szerint
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • porcukor a szóráshoz (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba. A közepébe ássunk mélyedést, ide szórjuk bele az élesztőt és a cukrot, majd öntsük rá a meleg tejet. Várjunk néhány percet (5-8 perc), míg az élesztő felfut, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, vaníliás cukrot, tojássárgáját, tejfölt, gyúrjunk belőle tésztát.

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, kelesszük 1-2 óra alatt a duplájára.

A megkelt tésztát osszuk két cipóba.

Az egyiket enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra (30 cm átmérőjű), majd kenjük meg a mogyorókrémmel.

A másik tésztacipót is nyújtsuk ki, helyezzük rá a krémmel lekent tésztára, majd vágjuk 10-12 szeletre a tésztát (úgy, mintha pizzát vagy tortát szeletelnénk). A szeleteket kenjük meg még egy kis krémmel, majd tekerjük fel, formázzunk belőlük kiflit.

A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket felvert tojással, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe. 15-20 perc alatt süssük aranybarnára, tálalásnál szórjuk meg porcukorral a kifliket.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük