Édes narancslikőr 3 hozzávalóból – Minél tovább áll, annál finomabb
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Ropogós
Rostdús bulgursaláta sok petrezselyemmel: önálló fogásként is megállja a helyét
Álompuha almás gofri: a kevert tészta kezdőknek sem okoz gondot
Omlós édesburgonyás muffin: mindössze fél óra alatt elkészül
Tudod, hogyan írják helyesen a híres magyar ételek nevét? Helyesírási kvíz
Rumos, fűszeres szilvabefőtt házilag: egyszerűen készül
Akár otthoni fogyasztásra, akár ajándékba is tökéletes ez a házi narancslikőr, amelynek az elkészítéséhez csak türelemre van szükséged.
A narancslikőr egyfajta maradékmentésnek is felfogható, hiszen ehhez az italhoz pont csak a héját használod fel a gyümölcsnek. A húsát facsard ki, a héjából készült itallal pedig koccinthatsz. Ha szereted ezeket a kicsit kevésbé édes ízeket, akkor a déligyümölcsök közül a citromból pedig limoncellót, az olaszok népszerű likőrjét készítheted el, szintén csak a héja felhasználásával.
A narancshéjból egyébként nem csak ital készülhet, itt olvashatsz róla, mennyi mindenre tudod felhasználni.
Az ital nagyon egyszerűen készül, csak egy kis türelemre van szükséged, amíg állni hagyod, hogy minél intenzívebb ízeket kapj.
Narancslikőr
Hozzávalók 6 adaghoz
- 350 milliliter víz
- 300 milliliter alkohol (96 százalékos)
- 150 gramm cukor
- 2 darab narancs (bio)
- 0.5 darab citrom (bio)
Elkészítés:
A narancsot és a citromot hámozzuk meg, de vigyázzunk, hogy a héj alatti fehér részt ne vágjuk le, mert akkor nagyon keserű lesz az ital. Az alkoholt öntsük egy steril üvegbe, majd tegyük bele a narancs- és a citromhéjat. Zárjuk le az üveget, majd jól rázzuk fel, és hagyjuk 2 hétig sötét helyen állni.
Amikor letelt az idő, melegítsük fel a vizet, keverjük bele a cukrot, várjuk meg, amíg feloldódik benne. Hagyjuk 2 órán át hűlni. Az alkoholt egy szűrőn keresztül öntsük bele. A kész likőrt öntsük át egy üvegbe, majd tegyük hideg helyre.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!