Édes narancslikőr 3 hozzávalóból – Minél tovább áll, annál finomabb
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Almás-fahéjas csiga: a foszlós tésztának képtelenség ellenállni
Omlósra sült, fűszeres lazac: zsiradék nélkül, air fryerben készül
Mogyorókrémes csillagok az ünnepi asztalra: alig valamiből készül
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
Akár otthoni fogyasztásra, akár ajándékba is tökéletes ez a házi narancslikőr, amelynek az elkészítéséhez csak türelemre van szükséged.
A narancslikőr egyfajta maradékmentésnek is felfogható, hiszen ehhez az italhoz pont csak a héját használod fel a gyümölcsnek. A húsát facsard ki, a héjából készült itallal pedig koccinthatsz. Ha szereted ezeket a kicsit kevésbé édes ízeket, akkor a déligyümölcsök közül a citromból pedig limoncellót, az olaszok népszerű likőrjét készítheted el, szintén csak a héja felhasználásával.
A narancshéjból egyébként nem csak ital készülhet, itt olvashatsz róla, mennyi mindenre tudod felhasználni.
Az ital nagyon egyszerűen készül, csak egy kis türelemre van szükséged, amíg állni hagyod, hogy minél intenzívebb ízeket kapj.
Narancslikőr
Hozzávalók 6 adaghoz
- 350 milliliter víz
- 300 milliliter alkohol (96 százalékos)
- 150 gramm cukor
- 2 darab narancs (bio)
- 0.5 darab citrom (bio)
Elkészítés:
A narancsot és a citromot hámozzuk meg, de vigyázzunk, hogy a héj alatti fehér részt ne vágjuk le, mert akkor nagyon keserű lesz az ital. Az alkoholt öntsük egy steril üvegbe, majd tegyük bele a narancs- és a citromhéjat. Zárjuk le az üveget, majd jól rázzuk fel, és hagyjuk 2 hétig sötét helyen állni.
Amikor letelt az idő, melegítsük fel a vizet, keverjük bele a cukrot, várjuk meg, amíg feloldódik benne. Hagyjuk 2 órán át hűlni. Az alkoholt egy szűrőn keresztül öntsük bele. A kész likőrt öntsük át egy üvegbe, majd tegyük hideg helyre.
Fotó: Getty Images