
Édes-ragacsos narancsos csigák: Muffinformában készül a látványos édesség

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Gazdag smoothie sok spenóttal: vitaminfröccs egész napra

Pihe-puha szezámmagos, vajas kifli: kezdőknek is sikerülni fog

Mennyei, palacsintában sült tükörtojás: tavaszi fűszernövényekkel készül

Tejszínes, csirkés-kukoricás penne: füstölt sajttól selymes a szósz

Készíts olasz lepénykenyeret, avagy piadinát: a zsír a titka
Ragacsos lesz tőle a kezed, de abszolút megéri. Ez a narancsos, édes finomság felmelegíti az embert a hűvösebb hónapokban. Nem fogyókúrás, de egy-egy különleges alkalomra tökéletes választás.
Az eredeti recept Maggie Stiefvater írónő magyarul is megjelent, A Skorpió Vágta című könyvéhez született, az abban szereplő novemberi nyalánkság nevű süteményhez. Az írónő maga találta ki és tette közzé a recept több változatát is a Tumblr oldalán. Ennek egy kicsit átalakított és módosított verzióját szoktuk mi elkészíteni.
Az elkészítés hosszadalmas és sok lépcsőből áll, a süti után a takarítás sem a legkellemesebb elfoglaltság a világon, de megéri a fáradságot. Az alaptészta puha és szellős, egyáltalán nem édes, a narancs ad neki egy kis savanykás ízvilágot, és a mézes-cukros öntet teszi édessé a végeredményt.
Nálunk azonnal kedvenc lett, amióta először elkészült, szinte minden alkalommal ott szerepel a kívánságlistán. Kicsik és nagyok egyaránt szeretik, még akkor is, ha utána kötelező a kézmosás.
Ha egyszerű, de isteni süteményt szeretnél sütni karácsonyra, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a sokáig puha olajos piskótát, ami nem csak nagyon finom, de illatos is.
Édes-ragacsos narancsos csiga

Hozzávalók -+ adaghoz
Csiga
- 2,5 dl tej
- 1 dl víz
- fél dl étolaj
- 1 ek. margarin
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 3 ek. porcukor
- másfél tk. só
- 2 darab tojás
Töltelék
- 3 ek. margarin olvasztott
- fél tk. narancsaroma
- 1 ek. narancslekvár
- 1 ek. narancshéj reszelt
Bevonat
- 17 dkg barna cukor
- 1 ek. tejszín
- 8 ek. margarin
- fél tk. vaníliaaroma
- 17 dkg méz
Elkészítés:
A tésztához a tejet, a vizet, az olajat és a margarint melegítsük olvadásig. Fontos, hogy ne forrjon fel. Ezt a műveletet mikróban is végezhetjük - ez nagyjából 2 perc lesz közepes hőfokon. A keveréket hagyjuk egy kicsit hűlni, és amikor már kézmeleg, üssük bele a tojást és keverjük jól el. (Ha túl forró a folyadék, a tojás ki fog csapódni, ezért érdemes várni).
Egy másik tálba jöhetnek a száraz hozzávalók: a liszt fele, az instant élesztő, a só és a cukor. Öntsük hozzájuk a folyadékokat és jól keverjük el őket, majd apránként adjuk hozzá a liszt maradékát is, és keverjük csomómentesre.
A kész tésztát dagasszuk 8 percig, majd tegyük kivajazott tálba, hintsük meg a tetejét liszttel, és meleg helyen kelesszük letakarva egy óráig.
Ötven perc elteltével állítsuk össze a tölteléket. Ehhez meg kell olvasztani a vajat és hozzá kell keverni a narancsaromát, a narancslekvárt és a narancshéjat. Ha letelt az egy óra, terítsük ki a tésztát, nyújtsuk nagyjából 1 centisre, majd kenjük meg a narancsos töltelékkel, göngyöljük fel és vágjuk 12 egyenlő csigára.
Ez a tésztamennyiség nagy méretű muffinformákhoz ideális, és a legjobban a fémsütők és a szilikonformák működnek együtt a sütivel. A bevonattól extra ragadós lesz a végeredmény, így a papírtalpat nyugodtan lehet hanyagolni.
Ha elkészültek a csigák, tegyük őket kivajazott vagy szilikonnal bélelt muffinformába, nem baj, ha egyelőre még nem szépek és itt-ott kitüremkednek a tárolóból, sütés közben is kelnek még, és gyönyörű rózsaformába rendeződnek majd a végén. Az előkészített tepsit takarjuk le, és tegyük meleg helyre még fél órára.
A fél óra elteltével, a sütőt melegítsük elő 200 fokra, és 14 perc alatt süssük készre a csigákat, majd kivéve tegyük félre őket hűlni.
Eközben készítsük el a cukros bevonatot. A mézet, a vajat, a barna cukrot közepes lángon folyamatos keverés mellett 2 percig forraljuk, aztán adjuk hozzá a tejszínt és a vaníliát. A tűzről levéve hagyjuk dermedni egy kicsit, hogy ne legyen túl folyós, amikor meglocsoljuk vele a csigákat.
Ez az öntet sosem dermed meg egészen, tehát mindig egy kicsit ragacsos marad a csigán, viszont az edényekbe csúnyán bele tud száradni, úgyhogy ezeket érdemes azonnal beáztatni langyos vízbe, amint nem használjuk őket.
Fotó: Szebegyinszki Szilvia/Sóbors