Narancsos-mézes párolt répa: különleges, illatos karácsonyi köret
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Fűszeres zöldségfasírt csicseriborsóval: tartalmas ebéd húsmentesen
Álompuha almás palacsinta: reszelt gyümölcs kerül a tésztába
Tejszínes édeskrumplipüré: fűszeresen készül a krémes köret
Puha áfonyás-mákos kuglóf: egyszerű kevert tészta az alapja
30 perces milánói csirke: parmezán sajt kerül a bundába
A sárgarépából mesés köretek készíthetők, karácsonykor mézzel és naranccsal bolondítva érdemes az asztalra tenni, sült hús mellé tökéletesen illik.
Az ünnepi asztalon mindig helyet kapnak azok a jellegzetes ízek és illatok, amelyek megteremtik a karácsonyi hangulatot, ilyen a fahéj, dió, mák, méz és a narancs. A gyümölcs magában is isteni, de süteményekbe is belekeverheted, sőt, akár kacsa sütésénél is használhatod, vagy egy egyszerű répás köretet tehetsz vele különlegesebbé.
A fényes sült répát két módon szervírozhatod: ahogyan az alábbi receptben olvashatod, de sütőben is elkészítheted. Ha a sütős verzió szimpatikusabb, akkor a felolvasztott vajba keverd a mézet és a narancs facsart levét, de még a reszelt héját is felhasználhatod. A feldarabolt répákat helyezd tepsire, locsold meg a vajas keverékkel, fűszerezd sóval és borssal, aztán told a sütőbe. A végeredmény ugyanolyan finom lesz.
Ha még különlegesebb irányba vinnéd az ízeket, a narancsos keverékhez 2 teáskanál tárkonyt is keverj. Mutatós és nagyon finom köret, mégis egyszerű.
Narancsos-mézes répa
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm sárgarépa
- 1.25 deciliter méz
- 0.5 darab narancs
- 10 dkg vaj
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A répát tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe hosszában, majd keresztben is.
A vajat olvasszuk fel közepes láng felett, majd adjuk hozzá a mézet, a narancs facsart levét, végül a répát. Sóval és borssal fűszerezzük, majd főzzük puhára a répahasábokat.
Fotó: Getty Images