Narancsos-mézes párolt répa: különleges, illatos karácsonyi köret

mnrcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sárgarépából mesés köretek készíthetők, karácsonykor mézzel és naranccsal bolondítva érdemes az asztalra tenni, sült hús mellé tökéletesen illik.

Az ünnepi asztalon mindig helyet kapnak azok a jellegzetes ízek és illatok, amelyek megteremtik a karácsonyi hangulatot, ilyen a fahéj, dió, mák, méz és a narancs. A gyümölcs magában is isteni, de süteményekbe is belekeverheted, sőt, akár kacsa sütésénél is használhatod, vagy egy egyszerű répás köretet tehetsz vele különlegesebbé.

A fényes sült répát két módon szervírozhatod: ahogyan az alábbi receptben olvashatod, de sütőben is elkészítheted. Ha a sütős verzió szimpatikusabb, akkor a felolvasztott vajba keverd a mézet és a narancs facsart levét, de még a reszelt héját is felhasználhatod. A feldarabolt répákat helyezd tepsire, locsold meg a vajas keverékkel, fűszerezd sóval és borssal, aztán told a sütőbe. A végeredmény ugyanolyan finom lesz.

Ha még különlegesebb irányba vinnéd az ízeket, a narancsos keverékhez 2 teáskanál tárkonyt is keverj. Mutatós és nagyon finom köret, mégis egyszerű.

Narancsos-mézes répa

mnrct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm sárgarépa
  • 1.25 deciliter méz
  • 0.5 darab narancs
  • 10 dkg vaj
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A répát tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe hosszában, majd keresztben is.

A vajat olvasszuk fel közepes láng felett, majd adjuk hozzá a mézet, a narancs facsart levét, végül a répát. Sóval és borssal fűszerezzük, majd főzzük puhára a répahasábokat.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük