Fényes mázzal bevont, karamellizált répa – Édeskés köret sült hús mellé

mázasrépa2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha intenzív ízű húsok mellé keresed a tökéletes köretet, ne kutass tovább, megtaláltad. Ez az édeskés répa tökéletes kiegészítője lehet bármilyen nehéz vagy sós ételnek, frissé és üdévé varázsolja a fogást. Ráadásul kevesebb mint 10 perc alatt készül el.

A karamellizált répánál nem sok jobb köret van - bár alapból is édeskés íze van a zöldségnek, egyáltalán nem lesz gejl, nagyon jól passzol hozzá a barna cukros máz, amit utólag nyugodtan fűszerezhetünk sóval és borssal, de akár zöldfűszerekkel is. Egyszerű és gyors köretekre mindig szükség van, nagy kedvenceim még a vajas gombafejek, parmezános sült répák és a sült karfiolrózsák is. 

A máz nem csak annyiból áll, hogy barna cukrot szórunk a répákra, hanem a vajból, vízből és a cukorból szirupot kell készíteni, majd megfőzni benne a zöldséget, hogy mindenhol bevonja és átjárja a vajas szósz.

A recepthez bébirépára van szükség, de használhatunk kisebb, zsengébb répákat is, vagy akár fagyasztott verziót, ha nem találunk fiatalabbakat. Minél zsengébb a répa, annál hamarabb puhul meg, úgyhogy, bár nagyobb répákkal is működik a recept, úgy több időt vesz igénybe. 

Mázzal bevont sült répa

mázasrépa

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 450 gramm bébi- vagy zsenge répa
  • 0.5 bögre víz
  • 1.5 evőkanál vaj
  • 1.5 evőkanál barna cukor
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A répákat, ha nagyobbak, vágjuk félbe vagy negyedekbe. Tegyük őket egy nagy serpenyőbe, majd forraljuk össze a cukorral, vízzel és vajjal. Körülbelül 6 percig, alacsony lángon főzzük a répákat, elég ha csak gyöngyözik a szósz.

Vegyük feljebb a hőmérsékletet, addig főzzük a répákat, amíg a víz el nem párolog és a répák puhák nem lesznek. Ez is körülbelül 5-6 percet vesz igénybe.

Ha a répák elkészültek, szedjük ki őket egy tányérra, ízlés szerint sóval, borssal ízesítsük.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük