Szaftos, omlós kuglóf naranccsal – Ez a legfinomabb téli verzió
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Bár a kuglóf hagyományosan ünnepi sütemény, semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy egy sima hétköznapon vagy hétvégén is megsüssük.
Nagyon szeretek kuglófot sütni, egyszerű elkészíteni, látványos sütemény lesz belőle. Ezért is szokták inkább ünnepekre készíteni, de szerintem egy jó kuglófnak a hétköznapokon is van helye az asztalon. Akár kávé vagy tea mellé, de simán desszertnek is szuper.
Az alaptészta sokféleképpen bővíthető. Ilyenkor télen például naranccsal, amitől a tészta szaftos és puha lesz. A másik alapanyaga ennek a süteménynek a vörösáfonya, ami - a mazsolával ellentétben - nagy kedvencem. Aki pedig még tovább gazdagítaná, az tegyen bele pekándiót.
Narancsos, vörösáfonyás kuglóf
Hozzávalók 6 adaghoz
- 400 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál só
- 160 gramm vaj
- 200 gramm cukor
- 4 darab tojás
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 100 milliliter narancslé (frissen facsart)
- 50 milliter étolaj
- 200 millliter tejszín
- 200 gramm aszalt vörösáfonya
- 100 gramm pekándió
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik edényben a vajat keverjük habosra a cukorral. A tojásokat verjük fel, öntsük hozzá a vaníliaaromát, majd óvatosan a narancslevet és az olajat, végül keverjük a vajjal az egészet simára. Mehet hozzá a lisztes keverék is, majd a végén a tejszín.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
A vörösáfonyákat forgassuk egy kevés lisztbe, utána óvatosan keverjük bele a tésztába. Azért jó, ha lisztbe forgatjuk az áfonyát, mert akkor nem süllyednek le a tészta aljára, hanem szépen elvegyülnek benne. A pekándiót is daraboljuk fel, majd keverjük azt is a tésztába.
A kuglófformát kicsit olajozzuk ki, majd öntsük bele a tésztát.
Tűpróbáig süssük, kb. 50 perc kell neki.
Fotó: Getty Images