Krémes négysajtos tészta tejszínnel: sajtimádóknak kötelező
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Megmondom őszintén, nem találkoztam még olyan emberrel, aki ne szerette volna a sajtot, olyannal viszont számtalanszor, aki egyenesen rajongott érte. Az alábbi recept az utóbbi kategória tagjainak szól.
Ez nem az eredeti recept, hanem egy szabadon alakítható változat, amit én magam is főzésről főzésre picit átvariálok. A négysajtos tésztában az a szép - amellett, hogy 20 perc alatt készen van - hogy olyan és annyi sajtot teszünk bele, amennyit és amelyiket szeretnénk, de maradék sajtokat is használhatunk, rontani nem fog rajta.
A sajtok szabadon variálhatóak
Ebbe parmezán, mozzarella, pecorino és negyedikként nem reszelt, hanem krémsajt került. Aki szereti, lecserélheti az egyiket gorgonzolára, chedarra vagy brie-re, de tényleg mehet bele bármilyen sajt, ha éppen trappista lapul a hűtőnkben, azzal sem hibázunk. Én nem vagyok nagy kéksajt-rajongó, úgyhogy azért nem tettem bele, de aki szereti, annak érdemes, mert karakteres ízt ad az ételnek.
A szósz selymességéről a tejszín gondoskodik, de alaplé is kerül bele, ugyanis ebben fő készre a tészta. Fokhagyma az eredeti receptbe nem kell, ebbe mégis tettem 2 gerezdet, sokkal finomabb íze lett tőle az ételnek.
Négysajtos tészta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 gramm tészta
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 bögre mozzarella
- 0.5 bögre parmezán
- 0.5 bögre pecorino
- 2 evőkanál krémsajt
- 0.67 bögre zsíros tejszín
- ízlés szerint só, bors
- ízlés szerint petrezselyem
Elkészítés:
A sajtokat és a fokhagymát reszeljük le, a petrezselymet aprítsuk össze. A vajat és az olívaolajat olvasszuk meg egy mélyebb serpenyőben.
Adjuk hozzá a fokhagymát, 1-2 perc alatt keverjük át. Mehet bele a tészta, az 1 bögrényi főzővíz, a krémsajt és a tejszín. Ha forr, mehetnek bele a reszelt sajtok is. Vegyük alacsonyabbra a lángot, ha a sajtok megolvadtak, kész a tészta és picit sűrűsödött a szósz (5-6 perc), vegyük le a tűzről, keverjük bele az apróra vágott petrezselymet is. Melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images