Kívül ropog, belül puha a német zsemle – Érdemes megsütni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Brötchent, vagyis német zsemlét, síelésen ettem először, azóta már persze itthon is kapható ez a roppanós héjú, belül puha péksütemény.
A kenyérsütés, bármennyire is népszerű mostanában, időigényes feladat. Illetve vannak kelesztés nélküli, sütőporos kenyerek, de az igazán foszlós tésztához idő kell. Persze sokkal egyszerűbb megvásárolni, de egyrészt nem ajánlott most minden nap boltba járkálni, másrészt meg mégiscsak finomabb a házi változat.
Ez a péksütemény a bagett és a zsemle között van félúton, ovális, középen egy kis vájattal. A héja finom ropogós, a belseje pedig puha. Csak a kelesztéséhez és pihentetéséhez kell viszonylag sok idő, az elkészítése nagyon gyors és egyszerű.
Német zsemle
Hozzávalók 10 darabhoz
- 1 zacskó élesztő (instant)
- 1 evőkanál cukor
- 375 milliliter meleg víz
- 500 gramm liszt
- 8 gramm só
Elkészítés:
Keverjük össze a vizet az élesztővel és a cukorral egy tálban, majd hagyjuk negyed órát pihenni.
Adjuk hozzá a liszt felét, jól keverjük össze, takarjuk le és meleg helyen egy órát hagyjuk kelni.
Ezután adjuk hozzá a maradék lisztet és a sót. Dagasszuk meg a tésztát, újból takarjuk le, majd pihentessük még egy órát.
Csináljunk a tésztából 10 egyforma bucit, negyed órát pihentessük őket, majd nyújtsuk ki és formázzuk oválisra. Hagyjuk őket még negyed órát pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. A bucikat 20 percig süssük.
Fotó: Getty Images