Nokedli két személyre
Nokedli trükkök a nagyik tarsolyából

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszer már találkoztam életemben egy emberrel, aki szeretett nokedlit főzni. Igaz, neki három gyereke volt, szóval lehet, hogy csak az elégedetten, és jóllakottan vigyorgó utódok látványa tette számára vonzóvá a tevékenységet, de ha jobban belegondolunk, ez sem egy rossz indíték. 

A nokedli végül is tényleg egy finom köret, egyszerű, és nem is olyan nagyon melós. Megmondom, hogy miért utálja mindenki csinálni: a mosogatás miatt.

Akkor most eláruljuk a titkot, hogy hogyan lehet a lehető legkisebb kártétel mellett nokedlis aszeszoárt mosogatni. A probléma gyökere ugyebár ott van, hogy a lisztes-keményítős trutyi mindent bevon, végül pedig a mosogatószivacsban köt ki, amit ki kell dobni. Egy nokedli, egy szivacs, ez van.

A trükk tehát a következő: az edényt jól be kell áztatni, bele kell dobálni a nokeliszaggatót, meg mindent, ami érintkezett a tésztával, és a kezünkkel kell lesimogatni róla. Utána jöhet a szivacs, vagy a mosogatógép, tádám, szívesen!

Nokedli vs. galuska

Hát, vagy nokedli, vagy galuska, nem ezen fog múlni. Hanem azon, hogy a tésztát ne keverjük agyon, meg azon, hogy először a vizet tegyük fel forrni, és csak utána kezdjük kikeverni a nokedli masszáját, mert a nagyik bölcsessége szerint a hosszú állás sem tesz jót neki. És persze mindig logobó vízbe szaggassuk. Ennyi a trükk.

 Ezen simán össze lehet veszni, bár nem biztos, hogy érdemes. Inkább figyeljünk oda a nokedlikészítés három trükkjére.

1. Előbb a vizet tegyük fel, és csak akkor lássunk neki a tésztának, ha a víz már forr

2. Ne álljon a nokedli masszája, mert a nagyik szerint akkor gumis lesz

3. Lobogó forró vízbe szagassuk.

Ha ezt a három dolgot betartjuk, elrontani már nem fogjuk tudni a nokedlit, onnantól kezdve már csak rajtunk múlik, hogy sűrűbbre készítjük, és apróbb galuskákat szaggatunk, vagy hígabb tésztából nagyobbakat, mindegyik finom. Sőt, ha szeretünk ilyesmivel kacérkodni, akár teljeskiőrlésű lisztet is csempészhetünk bele, ha csak egyharmadnyit cserélünk arra, akkor a színe ugyan sötétebb lesz, de az íze, állaga még változatlan. 

Nokedli

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 25 dekagramm liszt
  • 2 darab tojás
  • 1 deciliter víz
  • 1 teáskanál

Elkészítés:

Egy nagy lábosban rakjunk fel vizet főni egy kevés sóval és olajjal (nagyim a zsírra esküszik, most a kedvemért olajat raktunk bele). Csak akkor kezdjünk hozzá a nokedli elkészítéséhez, mikor a víz felforrt.

Nem jó a tésztának, ha áll, mert nyúlós és ragadós lesz.

Szórjuk a lisztet egy tálba, a közepébe fúrjunk egy mélyedést, és üssünk bele 2 tojást (ezek gyönyörű, nagy tanyasi tojások voltak, amiket a kettővel odébb lévő szomszédtól, Manci nénitől kaptunk).

Kezdjük el keverni, és apránként adjunk hozzá annyi vizet, amennyi szükséges ahhoz, hogy szaggatható tésztát kapjunk. Fontos, hogy ne keverjük sokáig, ezt nagyim egy szakács ismerősétől tanulta, és azóta nagyon ügyel rá.

Ezután szaggassuk bele a közben felforrt vízbe. Erre 3 lehetőségünk van, körbekérdeztem néhány ismerősömet, mindenkinek más a favoritja. Van, aki deszkáról (ún. nokedliszaggatóról) szokta késsel adagolni, van, aki a kör alakú lyukas szaggatót szereti, családomnak a téglalap alakú, lapátos, „húzogatós” verzió jött be a legjobban. Nagymamám egy negyedik lehetőséget követ, a tál széléről szaggatja bele a forró vízbe azzal a kanállal, amivel kikeverte - „édesannuskám, ehhez a mennyiséghez nem vesszük elő a szaggatót”, de ahogy látom, még a deszkát sem, "minek koszoljunk be annyi mindent"?

5-10 percig főzzük, vegyük ki szűrőkanállal, majd keverjünk hozzá egy kevés olajat, vagy zsírt.

Melegen tarthatjuk, ha a forró vízre tesszük a nokedlivel teli tálat. Mi most nagyobbacska, szabálytalan nokedliket szaggattunk, nekem ez sokkal jobban tetszik, mint a kisebb, gömbölyűbb változat. Ez persze abszolút ízlés kérdése, mint, ahogyan a tészta állaga is, sokan több vizet tesznek bele, és lágyabbra keverik ki. A szüleim pedig épp ellenkezőleg, víz nélkül keverik ki, 1 tojáshoz kb. 3 evőkanál lisztet számolva.

Tökéletes köret pörköltekhez, vagy remek alapja a tojásos nokedlinek - „ráütsz két tojást, és kész”, melyet szigorúan ecetes fejes salátával együnk.
Ezt is szeretjük