Puha pisztáciás süti olívaolajjal gazdagítva – Melegen a legfinomabb
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Omlós, cheddar sajtos pogácsa: sütőporos a tésztája
Retró menzás piskóta csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog
Tartalmas tojásos reggeli török módra: fűszeres joghurt az alapja
Mennyei lasagnevariációk: mutatjuk a 6 legfinomabb receptet
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Elképesztően egyszerű, mégis nagyon különleges piskóta, a beleforgatott pisztáciától lesz igazán finom.
Nem kell megrémülni, az olívaolajos piskóta nem nehéz, épp ellenkezőleg, nagyon könnyed és puha sütemény, a jó minőségű extra szűz olívaolajtól egészen különleges ízt kap. Mindenképpen kell bele valamilyen citrusféle leve is, citrom, narancs, de lehet mindkettő is.
Az olívaolajos piskóta alapreceptjét itt találod. Az alábbi egy pisztáciás verzió, amivel csak egy baj van, hogy abbahagyhatatlanul finom. A pisztáciás édességek amúgy is csodásak, például ez a mandulatorta, amelynek rengeteg olajos maggal, mézzel áll össze a tésztája.
Olívaolajos piskóta pisztáciával
Hozzávalók 6 adaghoz
- 200 gramm pisztácia (sótlan, pucolt)
- 100 gramm vaj
- 100 milliliter extra szűz olívaolaj
- 110 gramm liszt
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 3 darab tojás
- 200 gramm cukor
- 1 darab citrom leve
- 1 darab narancs leve
- tetejére porcukor
Elkészítés:
A pisztáciát tegyük aprítógépbe, daráljuk egészen apróra. A vajat tegyük egy lábasba, alacsony lángon olvasszuk fel, majd keverjük bele az olívaolajat és vegyük le a tűzről. A lisztet, a sütőport és a pisztáciát keverjük össze egy tálban.
Egy tálba üssük bele a tojásokat, majd elektromos habverővel keverjük habosra a cukorral. Továbbra is folyamatosan, alacsony fokozaton keverve öntsük hozzá az olívaolajas keveréket, majd forgassuk bele a lisztes keveréket is. A végén öntsük hozzá a narancs- és a citromlevet is.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Öntsük a tésztát egy 23 centiméter átmérőjű kivajazott, kapcsos tortaformába, süssük 35 percig. Amikor kész, kicsit nyissuk ki a sütő ajtaját, de még ne vegyük ki a piskótát, hagyjuk bent 10 percig. Utána vegyük ki, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Tálalás előtt hintsük meg porcukorral.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors