Klasszikus olívaolajos piskóta - A mediterrán konyha kedvence

olívaolajospiskóta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ne félj az olívaolaj használatától, alig fog érződni az íze, a süti állagát viszont jelentősen javítja.

A mediterrán konyha egyik kedvenc édessége az olívaolajos piskóta. A receptje nagyon egyszerű, az általunk is ismert olajos kevert sütikhez hasonlóan készül, csak éppen nem napraforgó-, hanem jó minőségű, extra szűz olívaolaj az alapja. Az olaj íze csak enyhén fog érződni a sütiben, inkább az állagát javítja, szaftossá, puhává teszi azt.

Az olívaolajhoz nagyon jól passzol a citrus, érdemes reszelt citrom-, lime- vagy narancshéjjal ízesíteni a piskótát, de akár a citrus levéből is kerülhet a tésztába. Fontos, hogy biogyümölccsel dolgozz, mert csak annak kezeletlen a héja.

Az alábbi receptben az olívaolaj mellé vaj kerül, de ha nem tartasz az olíva ízétől, mehet bele több olaj is, a vaj mennyiségét pedig a felére is csökkentheted.

Olívaolajos piskóta

olívaolajospiskóta2

Hozzávalók 8 szelethez

  • 4 darab tojás
  • 200 gramm cukor
  • 2 darab biocitrom
  • 240 gramm liszt
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 180 milliliter extra szűz olívaolaj
  • 100 gramm vaj
  • 3 evőkanál tej
  • porcukor (tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük bele a sütőport is.

Egy másik tálban keverjük össze az olívaolajat, az olvasztott vajat és a tejet.

Egy harmadikban keverjük habosra a tojást a cukorral, mikor kifehéredett, keverjük bele a 2 citrom reszelt héját is.

Fokozatosan öntsük a tojáshoz az olívaolajos keveréket, majd a lisztet is kisebb adagokban. Robotgéppel keverjük össze, de ne keverjük túl.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy 25 cm-es tortaformát vajazzunk, majd lisztezzünk ki, végül öntsük bele a tésztát. Toljuk a sütit a sütőbe, 30-35 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.

Ha kész, hagyjuk kihűlni, porcukorral megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük