![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Klasszikus olívaolajos piskóta - A mediterrán konyha kedvence
![olívaolajospiskóta](https://kep.index.hu/1/0/3541/35419/354197/35419705_2709659_a2e46bfe9a83fb58f284e517d69b4a56_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ne félj az olívaolaj használatától, alig fog érződni az íze, a süti állagát viszont jelentősen javítja.
A mediterrán konyha egyik kedvenc édessége az olívaolajos piskóta. A receptje nagyon egyszerű, az általunk is ismert olajos kevert sütikhez hasonlóan készül, csak éppen nem napraforgó-, hanem jó minőségű, extra szűz olívaolaj az alapja. Az olaj íze csak enyhén fog érződni a sütiben, inkább az állagát javítja, szaftossá, puhává teszi azt.
Az olívaolajhoz nagyon jól passzol a citrus, érdemes reszelt citrom-, lime- vagy narancshéjjal ízesíteni a piskótát, de akár a citrus levéből is kerülhet a tésztába. Fontos, hogy biogyümölccsel dolgozz, mert csak annak kezeletlen a héja.
Az alábbi receptben az olívaolaj mellé vaj kerül, de ha nem tartasz az olíva ízétől, mehet bele több olaj is, a vaj mennyiségét pedig a felére is csökkentheted.
Olívaolajos piskóta
![olívaolajospiskóta2](https://kep.index.hu/1/0/3541/35419/354197/35419715_1662f2cff5c1e89b86df5aeaaeadb139_wm.jpg)
Hozzávalók 8 szelethez
- 4 darab tojás
- 200 gramm cukor
- 2 darab biocitrom
- 240 gramm liszt
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 180 milliliter extra szűz olívaolaj
- 100 gramm vaj
- 3 evőkanál tej
- porcukor (tetejére)
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük bele a sütőport is.
Egy másik tálban keverjük össze az olívaolajat, az olvasztott vajat és a tejet.
Egy harmadikban keverjük habosra a tojást a cukorral, mikor kifehéredett, keverjük bele a 2 citrom reszelt héját is.
Fokozatosan öntsük a tojáshoz az olívaolajos keveréket, majd a lisztet is kisebb adagokban. Robotgéppel keverjük össze, de ne keverjük túl.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy 25 cm-es tortaformát vajazzunk, majd lisztezzünk ki, végül öntsük bele a tésztát. Toljuk a sütit a sütőbe, 30-35 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.
Ha kész, hagyjuk kihűlni, porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!