
Klasszikus olívaolajos piskóta - A mediterrán konyha kedvence

Ne félj az olívaolaj használatától, alig fog érződni az íze, a süti állagát viszont jelentősen javítja.
A mediterrán konyha egyik kedvenc édessége az olívaolajos piskóta. A receptje nagyon egyszerű, az általunk is ismert olajos kevert sütikhez hasonlóan készül, csak éppen nem napraforgó-, hanem jó minőségű, extra szűz olívaolaj az alapja. Az olaj íze csak enyhén fog érződni a sütiben, inkább az állagát javítja, szaftossá, puhává teszi azt.
Az olívaolajhoz nagyon jól passzol a citrus, érdemes reszelt citrom-, lime- vagy narancshéjjal ízesíteni a piskótát, de akár a citrus levéből is kerülhet a tésztába. Fontos, hogy biogyümölccsel dolgozz, mert csak annak kezeletlen a héja.
Az alábbi receptben az olívaolaj mellé vaj kerül, de ha nem tartasz az olíva ízétől, mehet bele több olaj is, a vaj mennyiségét pedig a felére is csökkentheted.
Olívaolajos piskóta

Hozzávalók 8 szelethez
- 4 darab tojás
- 200 gramm cukor
- 2 darab biocitrom
- 240 gramm liszt
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 180 milliliter extra szűz olívaolaj
- 100 gramm vaj
- 3 evőkanál tej
- porcukor (tetejére)
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük bele a sütőport is.
Egy másik tálban keverjük össze az olívaolajat, az olvasztott vajat és a tejet.
Egy harmadikban keverjük habosra a tojást a cukorral, mikor kifehéredett, keverjük bele a 2 citrom reszelt héját is.
Fokozatosan öntsük a tojáshoz az olívaolajos keveréket, majd a lisztet is kisebb adagokban. Robotgéppel keverjük össze, de ne keverjük túl.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy 25 cm-es tortaformát vajazzunk, majd lisztezzünk ki, végül öntsük bele a tésztát. Toljuk a sütit a sütőbe, 30-35 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.
Ha kész, hagyjuk kihűlni, porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!