Mutatós és nagyon finom francia almatorta fényes tetővel – Hogy marad ropogós a süti tésztája?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A látványos sütemény alapja vékony, ropogósra sült omlós tészta, amelyen mandulakrém terül el, a töltelék tetejét pedig alma koronázza meg.
A francia süteményekre jellemző, hogy nagyon mutatósak, már a látványuktól megjön az ember étvágya. Az édes finomságokat szeretik gyümölcsökkel kombinálni, az egyik nagy kedvencük az almatorta, de ez most nem a fordított változat.
A francia gyümölcsös desszertek hallatán mindenkinek rögtön a Tarte Tatin ugrik be, pedig klasszikus omlós tésztát is szoktak gyümölccsel gazdagítani. Az almás verzió különlegessége, hogy a gyümölcs alatt mandulás krém lapul.
A tészta akkor lesz igazán finom, ha ropogósra sül, fontos a gyorsaság, nem szabad túlgyúrni a tésztát, illetve 30 percre mindenféleképpen hűtőbe kell tenni pihenni. A franciák fényes tetővel szokták kínálni az almatortát, ezért baracklekvárral kenik át a süti tetejét. Ez akár el is hagyható, de nem érdemes, mivel sokkal szebb és finomabb lesz az elegáns desszert.
Francia almatorta
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 10 dekagramm liszt
- 5 dekagramm cukor
- 5 dekagramm vaj
- 1 darab tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- kevés hideg víz
- vaj a forma kikenéséhez
Krém:
- 3 evőkanál porcukor
- 3 dekagramm vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 darab tojássárgája
- 4 evőkanál darált mandula
Tetejére:
- 50 dekagramm alma
- 1 darab citrom (leve)
- 5 evőkanál baracklekvár
Elkészítés:
A tészta:
A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, morzsoljuk bele a vajat, utána tegyük bele a tojássárgáját. Annyi vízzel, amennyi szükséges, gyúrjunk rugalmas tésztát. A kész tésztát folpackba csomagolva, 30 percre tegyük a hűtőszekrénybe pihenni.
A tészta sütése előtt a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a forma méretének (ajánlott: 24 centiméter átmérőjű) megfelelően. A formát vajazzuk ki és helyezzük bele a tésztát úgy, hogy pereme is legyen. A tésztát 15-20 percig süssük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A krém:
A vajat keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral együtt, utána a tojássárgáját és a mandulát is forgassuk bele.
Az elkészült krémet simítsuk a kihűlt tésztára.
A tetejére:
Az almát hámozzuk meg, csumázzuk ki és vágjuk fel vékony szeletekre. A szeleteket helyezzük tálba, csorgassuk rá a citrom levét, keverjük egybe, majd a mandulakrém tetejére körkörösen fektessük rá a szeleteket és toljuk vissza a sütőbe 15-25 percre.
A lekvárt kanalazzuk lábasba és olvasszuk fel - ha túl sűrű lenne, kevés vízzel lehet hígítani. A kihűlt torta tetejét, az almákat kenjük meg ecset segítségével a lekvárral, így sokkal fényesebb lesz a sütemény és nem fog kiszáradni.
Fotó: Getty Images