Óriás kagylótészta hamis ricottával töltve: mutatós ünnepi előétel

Kagyloteszta ricottaval c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karácsonyi menü igazi különlegessége lehet ez a mutatós tésztában tálalt hamis ricotta, amit könnyed előételként kínálhatsz a húsos fogások előtt.

Az ünnepi menü megtervezése nem egyszerű feladat, hiszen sok szempontnak és ízlésnek kell megfelelnie. Ha nagy a család, és sok vendéget várunk, akkor biztosan akad olyan köztük, aki nem fogyaszt bizonyos élelmiszereket, ezért számára más fogással kell előrukkolnunk.

Ennek a hamis ricottával töltött előételnek azért veszed majd különösen nagy hasznát, mert csupa növényi alapanyagból készül: így azok is bátran nekieshetnek, akik nem fogyasztanak tejet, tojást vagy általában állati eredetű ételeket.

Azonban garantálom, hogy nem csak a diétázó vendégek lesznek majd oda érte, ezért érdemes rögtön dupla adaggal indítani.

Óriás kagylótészta hamis ricottával

Kagyloteszta ricottaval

Hozzávalók 6 személyre

A mandularicottához:

  • 200 g nyers, blansírozott mandula
  • 100 ml víz
  • 1 csipet
  • 0.5 tk szarvasgombaolaj (opcionális)

Az összeállításhoz:

  • 350 g óriás kagylótészta (conchiglioni)
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 200 g bébispenót
  • 200 g mandularicotta
  • 0.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • növényi sajt igény szerint (opcionális)
  • olívaolaj a locsoláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A mandulát áztassuk éjszakára szobahőmérsékletű vízbe, vagy forrázzuk le, és hagyjuk ázni 3 órát.

Szűrjük le, a sóval, a víz felével és a szarvasgombaolajjal (ha használunk) együtt tegyük egy aprítógépbe, és dolgozzuk össze őket. Folyamatosan adjuk hozzá a maradék vizet is, amíg a tehéntejből készült ricottára hasonlít az állaga. Időnként állítsuk le a gépet, és egy saptulával kaparjuk le a tartály oldalára ragadt manduladarabokat. A végeredmény egy teljesen krémes, magdaraboktól mentes krém lesz.

Egy közepes lábosban, kevés sóval forraljunk vizet, és a csomagoláson szereplő utasítások szerint főzzük meg a tésztát.

Közben hevítsünk fel egy serpenyőt az olívaolajjal, és 1-2 percig dinszteljük rajta a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a megtisztított spenótot, 4-5 perc alatt fonnyasszuk meg, majd keverjük hozzá a hamis ricottát is. Sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá az apróra vágott bazsalikomot.

Szűrjük le a tésztát, és egy teáskanál vagy habzsák segítségével töltsük meg a spenótos ricottával.

Olajozzunk ki egy jénait vagy tepsit, és helyezzük bele a kagylókat, szorosan egymás mellé. Locsoljunk rájuk is egy kevés olívaolajat, szórjuk meg frissen őrölt borssal és igény szerint sajttal.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 15 perc alatt enyhén pirítsuk meg a tészta tetejét. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük