Óriás kagylótészta hamis ricottával töltve: mutatós ünnepi előétel

Kagyloteszta ricottaval c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karácsonyi menü igazi különlegessége lehet ez a mutatós tésztában tálalt hamis ricotta, amit könnyed előételként kínálhatsz a húsos fogások előtt.

Az ünnepi menü megtervezése nem egyszerű feladat, hiszen sok szempontnak és ízlésnek kell megfelelnie. Ha nagy a család, és sok vendéget várunk, akkor biztosan akad olyan köztük, aki nem fogyaszt bizonyos élelmiszereket, ezért számára más fogással kell előrukkolnunk.

Ennek a hamis ricottával töltött előételnek azért veszed majd különösen nagy hasznát, mert csupa növényi alapanyagból készül: így azok is bátran nekieshetnek, akik nem fogyasztanak tejet, tojást vagy általában állati eredetű ételeket.

Azonban garantálom, hogy nem csak a diétázó vendégek lesznek majd oda érte, ezért érdemes rögtön dupla adaggal indítani.

Óriás kagylótészta hamis ricottával

Kagyloteszta ricottaval

Hozzávalók 6 személyre

A mandularicottához:

  • 200 g nyers, blansírozott mandula
  • 100 ml víz
  • 1 csipet
  • 0.5 tk szarvasgombaolaj (opcionális)

Az összeállításhoz:

  • 350 g óriás kagylótészta (conchiglioni)
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 200 g bébispenót
  • 200 g mandularicotta
  • 0.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • növényi sajt igény szerint (opcionális)
  • olívaolaj a locsoláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A mandulát áztassuk éjszakára szobahőmérsékletű vízbe, vagy forrázzuk le, és hagyjuk ázni 3 órát.

Szűrjük le, a sóval, a víz felével és a szarvasgombaolajjal (ha használunk) együtt tegyük egy aprítógépbe, és dolgozzuk össze őket. Folyamatosan adjuk hozzá a maradék vizet is, amíg a tehéntejből készült ricottára hasonlít az állaga. Időnként állítsuk le a gépet, és egy saptulával kaparjuk le a tartály oldalára ragadt manduladarabokat. A végeredmény egy teljesen krémes, magdaraboktól mentes krém lesz.

Egy közepes lábosban, kevés sóval forraljunk vizet, és a csomagoláson szereplő utasítások szerint főzzük meg a tésztát.

Közben hevítsünk fel egy serpenyőt az olívaolajjal, és 1-2 percig dinszteljük rajta a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a megtisztított spenótot, 4-5 perc alatt fonnyasszuk meg, majd keverjük hozzá a hamis ricottát is. Sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá az apróra vágott bazsalikomot.

Szűrjük le a tésztát, és egy teáskanál vagy habzsák segítségével töltsük meg a spenótos ricottával.

Olajozzunk ki egy jénait vagy tepsit, és helyezzük bele a kagylókat, szorosan egymás mellé. Locsoljunk rájuk is egy kevés olívaolajat, szórjuk meg frissen őrölt borssal és igény szerint sajttal.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 15 perc alatt enyhén pirítsuk meg a tészta tetejét. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

Fotók: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük